Ниже царине гарантују више посла

Милијана Латиновић
Ниже царине гарантују више посла

БАЊАЛУКА - Смањење царинске стопе приликом увоза сировина за прехрамбену, текстилну и остале индустрије представља одскочну даску за домаћу привреду, којој нижи намети гарантују више посла, бољу позицију на тржишту и већу конкурентност.

Да би домаћим привредницима олакшало пут до сировине која се не може набавити на домаћем тржишту у довољним количинама и одговарајућег квалитета, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ упутило је Савјету министара приједлог одлуке којом би били прописани критеријуми о привременој суспензији и смањењу царинских стопа код увоза одређене робе до 31. децембра 2023. године.

Приједлогом су обухваћене 63 тарифне ознаке у секторима текстилне, обућарске, хемијске, металске, прехрамбене и графичке индустрије, као и електроиндустрије.

Домаћи привредници истичу да свако смањење царина и осталих намета подстиче домаћу производњу.

Директор и власник Фабрике обуће “Санино”, која у Дервенти и Прњавору запошљава стотине радника Радован Пазуревић рекао је за “Глас Српске” да обућарској индустрији много значи смањење или усклађивање царина за поједине сировине.

- Примјера ради, на робу из Кине која долази у БиХ и у Европу, огромна је разлика у царинама. Ђонови које користимо у свакодневној производњи обуће у Њемачку иду уз пореско оптерећење од три одсто, а код нас 15 одсто. Разлика је огромна и зато нам ово усклађивање даје охрабрење да сигурније уђемо у нову годину. Без тога и обим посла и робне размјене били би далеко мањи - рекао је Пазуревић, нагласивши да “Санино” годишње извезе око 200.000 пари обуће.

Додао је да би било добро да се ово законски ријеши, како привредници не би сваке године ишчекивали усклађивање и стрепили да ли ће и како наставити да послују са иностраним партнерима.

Директор предузећа “Дрвопродекс” из Бањалуке Дарко Партало рекао је “Гласу” да су дрвопрерађивачи све до сукоба између Русије и Украјине из Русије набављали брезову шперплочу неопходну за подове.

- Набављали смо ту врсту шперплоче која је идеална за доњи дио подова, а потом је извозили у Европу кроз готов производ. Одлука о смањењу или укидању царина је пун погодак, с тим што ми сада имамо проблем да ћемо морати ту сировину тражити на неком другом тржишту, јер руски производи не могу у Европу због санкција - рекао је Партало.

Потврде

У документу који је упућен Савјету министара БиХ наведено је да се ради остваривања права на увоз робе са смањеним царинама, уз царинску декларацију подноси потврда Министарства спољне трговине и економских односа и да ће се роба користити у властитој производњи. Осим тога потребна је и потврда Спољнотрговинске коморе БиХ да се роба не производи у БиХ или да роба домаће производње не задовољава потребе привреде и тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана