Нижа откупна цијена гаси малињаке

Данијела Бајић
Нижа откупна цијена гаси малињаке

БАЊАЛУКА - Иако до бербе првих плодова малине има још три мјесеца, поједини откупљивачи тврде да због тешке ситуације на тржишту произвођачи могу да очекују много ниже цијене у односу на лањске, због чега многи малинари планирају да одустану од производње.

Припремни радови у малињацима почињу, а малинари, поучени прошлогодишњим искуством, још размишљају да ли да одустану од ове некада перспективне пољопривредне гране или наставе са узгојем чекајући боља времена. 

Према њиховим ријечима, због презасићености тржишта многи малинари су свој род били приморани да продају и по нижој цијени од договорене, док неки још чекају и новац од хладњачара.

Власник највеће хладњаче у регији “Агро др” Петко Ранкић каже за “Глас” да за ову годину још нису утврдили откупну цијену, која ће, како тврди, сигурно бити знатно нижа у односу на лани, када је произвођачима за килограм малине плаћано 8,5 КМ.

- Прошле, као и претходних година, откупио сам око 1.000 тона малине од произвођача. Извозна цијена ове воћке лани је била 2,2 евра и кад на то додамо још најмање по евро за материјалне трошкове, може се видјети у коликом смо губитку били - казао је Ранкић истичући да је све лањске обавезе према произвођачима, упркос проблемима, измирио.

Додао је да су мали хладњачари такорећи уништени и немају никакву перспективу нити било какву идеју за ову годину.

Предсједник Управног одбора Удружења “Виламет” Иван Стојановић, који заступа малинаре са подручја општина Братунац, Милићи и Сребреница, рекао је за “Глас” да има произвођача који још нису добили сав новац за свој род.

- Сви причају да ће ове године мање улагати, јер ће бити нижа откупна цијена. Међутим, проблем је ако једне године не обрађујеш и не улажеш у малину, касније требају двије-три године да се опорави - казао је Стојановић. 

Према његовим ријечима, многи ће ове године разриједити малињак, а неки ће и одустати од производње.

- Произвођачи који нису наплатили прошлогодишњи род сигурно неће имати од чега ни да уложе ове године - рекао је Стојановић.   

Произвођач малине Драгомир Павловић из Теслића, који малине узгаја на пола хектара, каже да ће, ако откупна цијена падне, многи одустати од производње.

- Имао сам луду срећу да прошле године продам сав род малине, али има још људи који воће држе залеђено у хладњачама. Имајући у виду ситуацију на тржишту, озбиљно размишљам да ове године направим паузу у производњи. Размишљам да ове године постојеће малине покосим како би идуће године био бољи род. Углавном, видјећу још, зависи колика ће откупна цијена бити за малину ове године - казао је Павловић.

Регион

Проблеми у малинарству присутни су и у региону. Према писању црногорских медија, у тамошњим хладњачама налази се 350 тона прошлогодишње малине, због чега хладњачари и малинари од ресорног министарства траже рјешење проблема. Неизвјесну сезону очекују и произвођачи малина у Србији, јер многи од њих још нису успјели да наплате прошлогодишња потраживања, док у хладњачама стоје хиљаде тона рода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана