“Нива” сламка спаса за “Шећерану”

Милијана Латиновић
“Нива” сламка спаса за “Шећерану”

Бијељина - У бијељинској Фабрици шећера у стечају сламку спаса виде у компанији “Нива” из Србије од које очекују озбиљну понуду за куповину погона, док у том предузећу за производњу медицинских средстава од вате не износе детаље о својим намјерама.

Након што је крајем маја пропала још једна у низу јавна продаја “Шећеране” на адресу некадашњег гиганта стигло је писмо намјере компаније “Нива” у којем је наведено да су заинтересовани да у погонима пропале бијељинске фабрике покрену производњу и запосле минимално 100 радника.

Скупштина повјерилаца дала је тада сагласност стечајном управнику да обавијести представнике те фирме и позове их на сједницу Одбора повјерилаца како би видјели стање у фабрици и евентуално доставили понуду. Иако је било најављено да ће представници те фирме јуче стићи у Бијељину, посјета је отказана за неки наредни дан.

Стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић рекао је јуче за “Глас Српске” да су се представници “Ниве” јавили и нагласили да састављају екипу која ће доћи у Бијељину.

- У идућих дан-два очекујемо њихов долазак. Њихова намјера је да погледају имовину стечајног дужника, од објеката, инфраструктуре до опреме како би се увјерили шта имамо и шта могу да искористе за покретање производње - рекао је Матић и нагласио да очекује да данас до краја дана стигне динамички план посјете представника ове компаније.

Истакао је да би уколико све прође како треба, неколико дана након посјете експерата те фабрике, требало да стигне и њихова понуда за куповину.

- Њихово писмо намјере улива повјерење, надамо се да коначно имамо озбиљног купца и да ћемо у идућих мјесец дана све завршити. И Одбор повјерилаца је констатовао да се коначно појавио неко са озбиљном причом - истакао је Матић.

У компанији “Нива” казали су јуче за “Глас Српске” да имају намјеру да проширују производне капацитете, али нису жељели прецизирати ништа у вези са куповином бијељинске “Шећеране”.

- Комисија још није формирана и немамо прецизније информације када ће се то десити - кратко су поручили из “Ниве”.

Стечај у “Шећерани” траје непуне четири године, а до сада је пропало неколико покушаја продаје. Неколико пута на адресу “Шећеране” стизале су понуде турских компанија “Солтист” и “Сариел” које су одбачене. За куповину некадашњег гиганта раније је био заинтересован и приватни инвеститор из Бањалуке Горан Вајкић који је за “Шећерану” нудио 6,95 милиона КМ. Призната потраживања повјерилаца износе око 16,2 милиона марака.

Цијена

На посљедњој Скупштини повјерилаца “Шећеране” одлучено је да продаја тог пропалог предузећа буде настављена по досадашњим условима, односно да најнижа цијена остаје десет милиона марака. Тада је истакнуто да ће се, уколико и наредне продаје буду неуспјешне, приступити реорганизацији стечајног дужника, како би “Шећерану” уступили повјериоцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана