Нијемци повећавају број коопераната – произвођача корнишона у Костајници

Срна
Нијемци повећавају број коопераната – произвођача корнишона у Костајници

КОСТАЈНИЦА - Њемачка фирма "Карл Кине", која се бави откупом поврћа, прошле године је имала седам коопераната за производњу краставаца корнишона у Костајници, а ове године очекује да ће их бити 10.

Шеф стручног тима агронома у овој компанији Милош Ђурашиновић рекао је Срни да су становници у Костајници заинтересовани за производњу корнишона јер имају поузданог партнера и очекују сигурну добит.

Ђурашиновић је истакао да заинтересовани произвођачи морају испуњавати одређене услове, односно морају имати добро земљиште, радну снагу у домаћинству, обезбиједити припрему земљишта и довољну количину воде током узгоја.

- Гарантујемо сигуран откуп и седмичну исплату. Прве двије седмице исплаћујемо новац нашим произвођачима на рачун, а од треће седмице крећемо са одбијањем дуга, сукцесивно, док се не измири - навео је Ђурашиновић.

 

Он је додао да фирма даје сав неопходан репроматеријал, мрежу, фолију, ђубрива, пестициде и комплет систем за наводњавање, те стручну и максималну подршку агронома на терену који произвођачима дају препоруке за остваривања високих приноса.

Ђурашиновић је навео да је 2020. године један произвођач из Костајнице био трећи у региону по оствареним резултатима.

Прошле године краставце корнишоне у Костајници је узгајало седам узгајивача, а укупан приход остварен је у износу од 52.429 КМ.

Драгана Миљуш задовољна је сарадњом са овом компанијом. "Задовољни смо и цијеном и откупом. Препоручила бих свима који желе да раде и зараде да се баве овим послом", рекла је Миљушева.

Компанија "Карл Кине" од 2015. године има заступништво у Козарској Дубици и дјелује у 15 општина, а са пољопривредницима у Костајници сарађује шест година. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана