Ниједан електрични аутомобил није увезен у БиХ ове године

Милијана Латиновић
 Ниједан електрични аутомобил није увезен у БиХ ове године
Ниједан електрични аутомобил није увезен у БиХ ове године

Бањалука - Ниједан електрични аутомобил није увезен на тржиште Републике Српске и ФБиХ у првом полугодишту ове године, показују подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Према евиденцији УИО, лани је у БиХ увезено седам четвороточкаша на електрични погон из Њемачке, Пољске, Кине и САД, одакле је стигла “тесла” вриједна више од 220.000 КМ. У БиХ је током 2017. године стигло десет електричних аутомобила, а најскупљи међу њима такође је био модел “тесла”, који је плаћен око 294.000 марака.

Предсједник Удружења овлашћених заступника и трговаца аутомобилима при Привредној комори ФБиХ Харис Муратовић каже за “Глас Српске” да ће у другој половини године на тржишту бити доступни потпуно нови модели електричних четвороточкаша.

- Нови електрични аутомобили ће имати шасију потпуно подређену електричном мотору, за разлику од досадашњих возила, која су на неки начин представљала прелазну варијанту. Та возила имаће дужи домет, у просјеку до 500 километара, а очекује се и пад њихове цијене, што би требало да утиче на повећање увоза - рекао је Муратовић.

Истакао је да многи вјероватно чекају и најављено укидање царине на увоз електричних аутомобила, те из тог разлога ове године није било увоза. Муратовић појашњава да би укидање царина била једна врста стимулације, по узору на земље ЕУ, које много инвестирају у смањење загађења у области транспорта на начин да стимулишу набавку електричних аутомобила, враћају купцима ПДВ и томе слично.

- С обзиром на то да још није формиран Савјет министара БиХ, немамо с ким ни да разговарамо о увођењу стимулација код нас. Оквирна стратегија саобраћаја која је донесена на нивоу БиХ предвиђа смањење емисије ЦО2 за 20 одсто до 2030. године, а ми се још нисмо помјерили ни педаљ кад је ријеч о том питању - рекао је Муратовић.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ у техничком мандату припремило је у јануару приједлог одлуке о привременој суспензији и смањењу царинских стопа на увоз нових возила до краја године и аутомобила на електрични погон, која предвиђа смањење са пет на нулту царинску стопу на аутомобиле на електрични погон.

Пунионице

Харис Муратовић истиче да БиХ још нема ни довољно јавних пунионица за аутомобиле на електрични погон.

- Бањалука је један од првих градова у БиХ који је поставио јавне пунионице, чак шест, у Добоју су постављене двије, док су у Сарајеву од 15 пунионица само двије јавне - рекао је Муратовић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана