Незнатан број компанија тражи потврде о бонитетима: Бизнисмени пропуштају шансу да избјегну ризик

Јелена Станић
Незнатан број компанија тражи потврде о бонитетима: Бизнисмени пропуштају шансу да избјегну ризик

БАЊАЛУКА - Да многи предузетници у Српској не користе могућност провјере ризика и историје пословања будућих пословних партнера потврђују и подаци Привредне коморе РС, према којима је у овој години само пет предузећа затражило информације о бонитету, док се лани за то одлучило тек њих осам.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић казао је за “Глас Српске” да су ове информације корисне свим предузетницима приликом учешћа на јавним тендерима, при склапању послова са новим пословним партнерима, али су и значајне да би био смањен ризик у пословању, односно раст ненаплаћених потраживања.

- Потврде о бонитету имају велики значај, јер се у њима налазе сви подаци о фирмама - казао је Благојевић.

Прије уласка у пословну сарадњу, додао је он, наше фирме могу да провјере пословног партнера са којим желе да послују те је позвао предузећа да се обрате Привредној комори да би им управо на овај начин помогли да смање ризик при пословању.

- Ова могућност се најчешће користи за конкурисање на јавним тендерима, а за наше чланице је бесплатна. Привредна комора РС обезбиједила је могућност провјере бонитета потенцијалних партнера из земаља региона, али и свијета - истакао је Благојевић.

Економиста Зоран Павловић рекао је за “Глас Српске” да је разлог слабог интересовања наших привредника за бонитетну оцјену то што се на нашим просторима послови базирају на личним контактима и познанствима.

- Бизнисмени ријетко приступају провјерама, иако би на тај начин могли да спријече настанак великих проблема због којих изгубе новац те су приморани да затварају фирме - казао је Павловић истичући да је чињеница да наши бизнисмени не користе све алате у пословном свијету који су им на располагању.

Према његовим ријечима, чест је случај да се договарају пословни аранжмани са партнером о коме се не зна ништа.

- Због тога ризикују да посао пропадне, али управо из тог разлога постоје привредне коморе, али и друге институције да би им обезбиједиле потребне податке и смањиле ризик пословања - рекао је Павловић.

Привредна комора РС, истакао је он, почела је више да ради у различитим областима да би била бољи сервис пословној заједници, али би, како каже, требало да ради на популаризацији ове услуге.

Подаци

Владимир Благојевић казао је да информације о бонитету садрже основне податке о предузећу, руководству, процјену ризика, историју пословања предузећа, као и финансијске податке неке компаније.

- Битно је истаћи да се ове информације раде искључиво за потребе наручиоца и да служе за доношење пословне одлуке због чега нису за даљу дистрибуцију - истакао је Благојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана