Нето девизне резерве Народне банке Србије порасле на 13,18 милијарди евра

Срна
Foto: novosti.rs

БЕОГРАД - Нето девизне резерве Народне банке Србије, односно девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима, на крају августа износиле су 13,18 милијарди евра.

Истовремено, бруто девизне резерве централне банке су у истом периоду износиле 15,58 милијарди евра.

И бруто и нето девизне резерве на крају августа налазиле су се на највишем нивоу крајем мјесеца од када се девизне резерве мјере према важећој методологији из 2000. године, саопштнео је из Народне банке Србије.

На крају августа бруто девизне резерве биле су за више од милијарду евра више него на крају претходног мјесеца.

То је првенствено резултат прилива по основу нове опште алокације специјалних права вучења од Међународног монетарног фонда земљама чланицама, од чега је Србији припало 627,6 милиона евра, што је на посљедњи дан у августу износило 759,4 милиона евра.

На повећање девизних резерви у августу додатно су утицали и приливи по основу активности Народне банке Србије на домаћем девизном тржишту као што је куповина девиза у нето износу од 255 милиона евра и по основу управљања девизним резервама, донација и другим основима /укупно 56,7 милиона евра/.

Позитиван утицај имали су и нето тржишни ефекти у износу од 8,5 милиона евра.

Ови приливи вишеструко су надмашили одливе по основу нето раздужења државе по основу кредита у износу од 43,2 милиона евра, као и одливе по другим основима /укупно 31,3 милиона евра/.

У августу, као и од почетка ове године, вриједност динара према евру готово је непромијењена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана