"Неопланта" заинтересована за улагање на подручју Бијељине

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је произвођач сухомеснатих производа "Неопланта" заинтересована је за улагање на подручју Бијељине, због гаса, и да су њени представници већ обишли неке локације, те се очекује доношење конкретне одлуке.

"Већ данас су се опредијелили да граде свој капацитет у Републици Српској, али треба још да одлуче који капацитет, количина и број радника. Тако да врло скоро можемо очекивати производњу сухомеснатих производа из тих капацитета у Републици Српској", навео је Вишковић.

Премијер Српске је навео да је данас имао одвојене састанке са представницима потенцијалних инвеститора "Неоплантом" из Новог Сада, "Нафтном индустријом Србије", компанијом "Цептер", хотелима "Хелвети" из Цириха, "Енергопројектом", "Економик групом" и америчком корпорацијом "Понтилукс", која жели да инвестира баш у Српску.

Вишковић је рекао да НИС жели да шири продајне и малопродајне капацитете у Републици Српској, те да су у преговорима са "Оптима групом" да у наредном периоду раде заједно тржиште БиХ.

Он је додао да Влада Републике Српске има акције у "Крајина петролу" и да је могуће да се разговара о евентуалној продаји тих акција државе, што ће у НИС-у размотрити.

Када је ријеч о "Цептеру", Вишковић је навео да су они у фази изградње хотела у Бањалуци, а већ имају један у Козарској Дубици, те да је разговарано о градњи капацитета у Бањи Грачаница, а распитивали су се и за аеродром Требиње, јер ту желе да граде неке своје капацитете.

Он је рекао да су власници хотела "Хелвети" из Цириха људи из Лопара и да већ имају своје капацитете на том простору, али да људи из дијаспоре које они заступају желе да са Републиком Српском направе још боље конекције и још веће инвестиције.

"Дијаспора тражи да има једну адресу у нашим институцијама да не би `шетали` од институције до институције. Ми то разумијемо и у наредном периоду ћу са сарадницима из кабинета чак креирати и законско рјешење да се у кабинету или у Влади направи једна контакт тачка за сарадњу са дијаспором", истакао је Вишковић и додао да дијаспора, прије свега, жели да улаже у своја мјеста поријекла.

Када је ријеч о "Енергопројекту", познатој пријератној компанији која се бави пројектовањем нискоградњом и високоградњом, Вишковић је навео да је та фирма заинтересована да се појави и као извођач радова на заједничким пројектима Српске и Србије на Горњој Дрини, Бук Бијела, Фоча и Паунци.

"Питали су да ли би могли бити и извођачи на самој брани. Република Српска нема ништа против да у фер тржишној утакмици `Енергопројекат` добије тај посао. Рекао сам им да треба да обаве разговор и у Србији, што ће и урадити", додао је Вишковић.

Он је напоменуо да је "Економик група" из Београда данас потписала Меморандум са начелником општине Братунац Срђаном Ранкићем, будући да желе да изграде нови производни капацитет у слободној зони у Братунцу, код моста Братољуб.

Вишковић је подсјетио да ова компанија има већ погоне у Сребреници и да запошљава 80 људи, а да би овај нови капацитет запослио додатних 80 људи.

"Они су захвални Влади Републике Српске за досадашњу пажњу. Очекујем да ће ово предузеће врло брзо кренути у ту активности изградње новог капацитета", додао је Вишковић.

Када је ријеч о америчкој корпорацији за производњу освјетљења "Понтилукс", она је, каже Вишковић, заинтересована да гради нову фабрику и то баш у Републици Српској, која има добре везе са руским тржиштем, тако да своје производе могу да пласирају и на руско и на европско тржиште.

Како је појаснио, ради се о производњи расвјете за велике капацитете, као што су рудници, фабрике, освјетљења градова, а сад је "хит" освјетљење на бази уштеде електричне енергије.

"Задовољство ми је било што су на западном Балкану изабрали баш Републику Српску за своју инвестицију. Захвалио сам и рекао да ће им институције Српске бити њихов сервис и пожелио да што прије дође до њихове инвестиције", навео је Вишковић.

Према његовим ријечима, када би својом производњом само покрили руднике Гацко, Угљевик и неке у ФБиХ, они би исплатили своју инвестицију.

Вишковић се данас у Београду, на маргинама скупа о инвестирању у Републику Српску, одржаном у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији", састао са представницима седам великих компанија.

Он је поновио да има велика очекивања од данашњег скупа, састанака и разговора у Привредној комори Србије у Београду, на којем су представници Републике Српске представили инвестиционе потенцијале Српске компанијама и привредницима у Србији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана