Нема поскупљења, цијена струје у РС остаје најнижа у региону

Срна
Нема поскупљења, цијена струје у РС остаје најнижа у региону

БАЊАЛУКА - Цијена електричне енергије у Републици Српској, која је за све категорије потрошача најнижа у региону, неће се мијењати ове године, потврђено је Срни у предузећу Електропривреда Републике Српске.

У овом предузећу кажу да је цијена електричне енергије у Републици Српској до три пута јефтинија у односу на већину европских земаља.

Из ЕРС-а истичу да је основни разлог за то субвенционисање цијена како за домаћинства, тако и за индустрију која, иако је изашла на слободно тржиште, још ужива повлаштени статус.

Када је ријеч о домаћинствима, према подацима Евростата, грађани Српске плаћају чак 52 одсто јефтинију струју од грађана Хрватске, док је у Црној

Слична је ситуација и када се направи поређење са другим електропривредама у БиХ.

Електропривреда Хрватске заједнице Херцег Босне има 16 одсто вишу цијену од ЕРС-а, а потрошачи Електропривреде БиХ плаћају 10 одсто скупљу електричну енергију.

Генерални директор ЕРС-а Лука Петровић рекао је Срни да ово предузеће води рачуна о стандарду грађана и да је до сада успијевало да на рачун извоза обезбиједи ниске цијене за домаћинства, а истовремено не угрози пословање компаније и не доведе у питање инвестиције и енергетску стабилност система.

Петровић је нагласио да ове године сигурно неће доћи до повећања цијене електричне енергије, а дугорочна стратегија ЕРС-а је да редовне платише и категорије са просјечном потрошњом и даље буду заштићене и субвенционисане кроз израду стратегије енергетски заштићеног купца.

Остали потрошачи ће морати да се прилагођавају постепено условима које намеће слободно тржиште.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана