Нема краја проблемима у бијељинској Фабрици шећера: Жалбе одгађају окончање стечаја

Милијана Латиновић
Нема краја проблемима у бијељинској Фабрици шећера: Жалбе одгађају окончање стечаја

БИЈЕЉИНА - Иако се појавио купац који за бијељинску Фабрику шећера нуди три милиона марака, окончање стечаја тог пропалог предузећа још је на дугом штапу, јер су смијењени чланови Одбора повјерилаца Вишем привредном суду у Бањалуци поднијели приговор на именовање нових чланова и све одлуке Скупштине повјерилаца.

Рекао је то за “Глас Српске” стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић додавши да је ријеч о повјериоцима који нису продали своја потраживања.

- Чекамо да стечајни судија закаже сједницу Скупштине повјерилаца, те да Виши привредни суд у Бањалуци донесе одлуку по основу приговора. Све те процедуре могле би да одгоде окончање стечаја за још нека два или три мјесеца - рекао је Матић.

Он је подсјетио да понуда фирме “НСГ Рент” из Зворника стоји, те да је Одбор повјерилаца дао позитивно мишљење о томе, али се чека коначна ријеч Скупштине.

- Вјерујем да ће стечајни судија чекати да буде ријешена та жалба како би тек онда сазвали Скупштину повјерилаца - рекао је Матић.

Бивши предсједник Одбора повјерилаца Војислав Николић рекао је за “Глас Српске” да су жалбу упутили јер сматрају да приликом њихове смјене из Одбора нису испоштоване законске процедуре предвиђене Законом о стечају.

- Жалили смо се на начин смјене и постављање нових чланова Одбора повјерилаца. Од Привредног суда у Бијељини добили смо одговор у којем су они заобишли суштину наше жалбе, тако да смо нову жалбу упутили Вишем привредном суду у Бањалуци и тражили да се заустави нелегални процес продаје “Шећеране” - рекао је Николић. Тврди да имовину “Шећеране” не може продавати нелегално изабран Одбор повјерилаца.

- Није ово први пут да се чланови одбора нелегално смјењују. По истом “рецепту” прије неколико година смијењен је Фаик Мухић, и након жалбе Вишем привредном суду враћен је у одбор. Тада је процедура трајала неколико мјесеци, тако да и ми очекујемо позитивну одлуку до краја фебруара - поручио је Николић.

Имовина “Шећеране” годинама је продавана по цијени од десет милиона марака. Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који је мјеркао “Шећерану” и за њу нудио 6,9 милиона марака, за то пропало предузеће су биле заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске. Послије њих у трку за некадашњег гиганта ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији. За “Шећерану” је био заинтересован и потенцијални купац из Кине Драган Гуру Ђурагин, а на листи заинтересованих била је и фирма “Унимонт” из Лознице, као и фочанска компанија “Павгорд”. Фабрика шећера зјапи празна већ 12 година. У стечају је од 2015. године.

Купац

Потенцијални купац, зворничка фирма “НСГ Рент” једина је доставила понуду за “Шећерану” на посљедњем огласу за продају имовине стечајног дужника крајем прошле године. Та фирма уплатила је 10.000 марака на име откупа документације као и депозит од 50.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана