Нелегалан увоз рибе спречава легалну производњу у Српској

Срна
Нелегалан увоз рибе спречава легалну производњу у Српској

ТРЕБИЊЕ - Нелегалан увоз рибе из Србије и Хрватске знатно спречава легалну производњу рибе у Републици Српској и доводи је у незавидан положај, због чега је потребно ту појаву осујетити, рекао је Срни предсједник Подручне Привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Рачић је, након састанка Групације Удружења “Узгој, улов и промет рибе” Привредне коморе Републике Српске, навео да је овај проблем довео до пада производње шарана.

“Због тога морамо на неки начин да спријечимо такве појаве и да нашим произвођачима рибе омогућимо равноправну тржишну утакмицу и да се у наредном периоду врате на ниво производње који су имали претходних година”, рекао је Рачић.

Он је додао да ће се у току сљедеће седмице, у разговору са Управом за индиректно опорезивање БиХ, Инспекторатом Републике Српске и Граничном полицијом БиХ покушати осујетити таква аномалија на домаћем тржишту.

Рачић је навео да је један од циљева састанка произвођача рибе у Републици Српској да се чују њихови приједлози мјера за предстојећи програм економских реформи који ће се крајем године наћи у Народној скупштини Републике Српске.

“На нама је да са произвођачима рибе разговарамо о томе шта је то што ограничава њихову производњу, каква је данас производња у вријеме епидемије вируса корона и како су утицале на њих мјере Владе Српске у правцу очувања запослености, те шта је потребно да у наредном периоду задрже ниво запослености и производње”, рекао је Рачић.

Он је додао да постоје најаве да би могло да се отвори руско тржиште за извоз рибе, будући да је тржиште Српске, односно БиХ, мало за овај ниво производње који постоји.

Директор фирме “Тропик рибарство” Зоран Тепић рекао је Срни да ће сва енергија, знање и стручност бити уложени да се на територији Републике Српске заснује узгој шарана и пастрмке и да се грађанима понуди здрав, свјеж и квалитетан производ.

Представник фирме “Рибарство” из Брода Предраг Југовић рекао је да су неки од проблема у сектору производње шарана висока цијена рибе у малопродаји, те да се покушавају формулисати проблеми да би се кренуло у њихово рјешавање.

На данашњем састанку за предсједника Групације изабран је Зоран Тепић, а за потпредсједника Предраг Југовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана