Неконтролисан увоз стопира продају домаћег меса

Анита Јанковић Речевић
Неконтролисан увоз стопира продају домаћег меса

БАЊАЛУКА - Узгајивачи товне јунади у Српској поново су пред ивицом амбиса, јер су, како тврде, фарме препуне прераслих грла које немају коме продати док је домаће тржиште преплављено јефтиним јунећим месом из увоза, сумњивог квалитета.

Мањак тржишта за домаће јунеће месо све више прераста у хроничан проблем јер се домаћи произвођачи на сваких неколико мјесеци изнова сусрећу са слабом потражњом. Огромну штету зимус су избјегли захваљујући Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС које је донијело мјеру за интервентни откуп грла, али шест мјесеци касније поново су на мукама. Откуп и извоз јунади стоји, а у шталама стока стасава за продају. 

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац недавно је најавио могуће повећање квоте за извоз јунетине у Турску за додатних 2.000 тона у овој години, чиме би отворена квота била 5.000 тона умјесто досадашњих 3.000, а све са циљем да се узгајивачи ријеше вишкова. Међутим, сточари сматрају да такав потез неће ријешити њихове проблеме.

Предсједник Удружења узгајивача товне јунади у РС Горан Митровић каже да је ситуација у овој грани пољопривреде благо речено катастрофална, а главни узрок види у прекомјерном увозу меса из Европе и свијета.

- На наше тржиште се увози јунетина са свих страна, а наша стоји. Месо не можемо ни извести, ни продати овдашњим трговцима. Несхватљиво је да у земљи којој фали јунетине, локални произвођачи не могу продати свој производ. Уговор који имамо са Турском нас неће спасити у некој значајној мјери чак и да дође до повећања квота, неопходно је да такве споразуме потпишемо са још најмање пет држава, попут Египта, Либије, Саудијске Арабије, Кувајта. Морамо имати сигурне канале за продају како не би свако мало били у пат позицији, као што смо сада - истиче Митровић и наглашава да  на својој фарми тренутно има између 700 и 1.000 грла која ће у наредних мјесец дана прерасти килажу за продају, што ће створити огромне трошкове.  

Стотињак прераслих грла за које нема купаца већ има фирма “Зелен гај” из Ламинаца код Градишке, а власник фарме Ранко Сарајлић каже да ће тај број у наредним мјесецима само расти.

- Тренутно не постоји ниједан озбиљан купац, не знам чак ни која је тренутна цијена јер нема потражње. Повећање квоте за извоз у Турску неће ријешити наше проблеме. Спасити нас може искључиво заштита домаће производње. БиХ треба увести заштитну мјеру према којој би оптеретила увоз меса са двије КМ по килограму и десет одсто царине на 200 дана. Нема потребе за увозом кад ми можемо подмирити потребе становништва за јунетином.  Наше месо се мора врати у витрине домаћих маркета - категоричан је Сарајлић.

Власник фирме “ЗП комерц” из Бијељине Љубиша Росић каже да ће у јулу и августу имати више од 2.000 утовљене јунади за продају.

- Не знам да ли ћемо имати тржиште. Вирус је блокирао извоз у Турску, утицао на пад потражње за месом свуда, не само код нас. Нисам оптимистичан када је у питању пословање са Турском, јер ако је и тамо смањена потреба за месом, џаба нам повећање квота јер та приватна фирма са којом БиХ има уговор просто неће откупљивати нашу јунетину - истиче Росић.

Квалитет

Ранко Сарајлић каже да због прекомјерног увоза јунећег меса у БиХ, поред сточара, велику штету трпе и потрошачи.

- Лани смо увезли 39.000 тона јунећег меса, што је 75 одсто од наших потреба. Ријеч је о месу које је јефтино само приликом увоза, али у витринама овдашњих маркета кошта колико и килограм домаће јунетине, тако да потрошачи уопште не пролазе повољније, чак шта више купују месо непознатог квалитета. На добитку су само трговци - прича Сарајлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана