Неимарима у Српској пуне руке посла

Милијана Латиновић
Неимарима у Српској пуне руке посла

Бањалука - Неимари у Републици Српској имали су пуне руке посла током августа, што потврђује податак да је у том мјесецу издато 111 грађевинских дозвола, што је за 8,8 одсто више у односу на исти период лани, а у грађевинским предузећима кажу да већ имају уговорене послове и за идућу сезону.

Према подацима Републичког завода за статистику у августу ове године у објектима за које су издате грађевинске дозволе планирана је изградња 235 станова, што је за 6,8 одсто више у односу на исти период 2018. године.

Статистичари су израчунали да је највише грађевинских дозвола издато за новоградњу, односно 90, док је за доградњу издато седам, а за обнављање и пренамјену по једна грађевинска дозвола. Према подацима Завода за статистику за остале реконструкције издато је 12 дозвола.

Статистика показује да у структури станова за које су издате грађевинске дозволе у августу ове године предњаче двособни станови, а одмах иза су трособни и једнособни. Према тим подацима, свега три одсто дозвола односи се на петособне станове.

А да су годинама уназад станови мање квадратуре најтраженији потврђују и у грађевинским предузећима, гдје истичу да се станови до 45 квадрата продају већ у изградњи.

У грађевинским предузећима широм Републике Српске истичу да су у протеклом периоду имали пуне руке посла те да увелико приводе крају започете радове на градилиштима.

- Упркос одливу радне снаге, који притишће све секторе привреде, па и грађевинарство, повећањем плата и дневница успјели смо превазићи тај проблем и сачувати раднике. Имамо доста посла и све уговорене радове завршавамо у планираном року - рекао је извршни директор прњаворског грађевинског предузећа “Градип” Милан Бијелић.

Власник и директор предузећа “Марковић инвест” из Лакташа Раде Марковић каже за “Глас Српске” да су грађевинарима пуне руке посла.

- Радимо пуним капацитетом и вјерујте имамо договорен посао и за идућу сезону. Још од 2012. године увели смо праксу да сваке године плате повећавамо између десет и 15 одсто, исплаћујемо све на вријеме и нисмо имали проблема са одласком радника - рекао је Марковић.

Да станоградња цвјета и да неимари имају пуне руке посла потврђују и у требињској Агенцији за некретнине “Твико”, нагласивши да су станови на југу разграбљени већ у изградњи.

- Све што је изграђено овог љета продато је. У току је изградња седам стамбених јединица и вјерујте да су станови мање квадратуре већ продати - рекао је власник агенције “Твико” Васо Милић, нагласивши да многи грађани посебно у дијаспори најрадије новац улажу у некретнине.

 

*Структура станова за које су издате грађевинске дозволе у августу 2019. године

34 % - двособни 

29,4 % - трособни 

23,4 % - једнособни

10,2 % - четворособни

3 % - петособни

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана