Наруџбе из региона и ЕУ карта за излазак шумарства и дрвопрераде из кризе

Милијана Латиновић
Наруџбе из региона и ЕУ карта за излазак шумарства и дрвопрераде из кризе

БАЊАЛУКА - Лош старт у производњи и продаји шумских сортимената у прва два мјесеца ове године у великој мјери надокнађен је у марту, што је, према прогнозама дрвопрерађивача, уз повећан број наруџби из региона и Европе наговјештај боље сезоне и изласка из кризе.

Према подацима Републичког завода за статистику, у Српској је у прва три мјесеца произведен 340.481 метар кубни разних шумских сортимената, од чега 161.821 метар кубни у марту.

У производњи су предњачили трупци четинара и огревно дрво лишћара. Када је ријеч о продаји, у прва три мјесеца ове године продато је 294.630 метара кубних шумских сортимената, од чега 165.191 кубик у марту.

- Производња шумских сортимената у марту ове године већа је за 7,8 одсто у односу на исти мјесец лани, док је продаја већа за 19,9 одсто - показују подаци Завода за статистику.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је за “Глас Српске” да је упркос пандемији вируса корона у сектору шумарства и дрвопрераде лани достигнут резултат из 2019. године, са тенденцијом скромног раста.

- Подаци из марта ове године охрабрују и увјерен сам да су они наговјештај добре сезоне у сектору шумарства и дрвопрераде. Посебно охрабрује раст потражње, односно продаје за скоро 20 одсто - рекао је Шиник.

Појаснио је да је јануар ове године био знатно слабији од прошлогодишњег, што због лоших временских услова што због распореда празничних дана који су били нерадни.

- Статистика показује да су ти подбачаји дјелимично надокнађени у марту, што даје разлог за оптимизам. Порасла је потражња за трупцима четинара, посебно из земаља региона, али и из Њемачке и Италије - додао је Шиник.

Нагласио је да и ови сектори привреде улазе у период стабилизације и скромног раста те да томе у доброј мјери доприноси и масовнија вакцинација становништва.

- Не очекујем поновно заоштравање епидемиолошких мјера, нити нека нова “закључавања” која би могла стати на пут добрим резултатима - поручио је Шиник.

Намјештај

Лазо Шиник је рекао да су се произвођачи намјештаја доста добро снашли и у вријеме највећих удара пандемије вируса корона.

- Било је потешкоћа у априлу и мају прошле године, а онда је услиједио опоравак те гране. Тим темпом настављено је и у овој години - рекао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана