Намјештају ни поскупљење не може ништа

Јана Кезић
Намјештају ни поскупљење не може ништа

БАЊАЛУКА - Извоз дрвног сектора БиХ већи је од увоза око 3,5 пута, а ни поскупљење производа због раста цијене репроматеријала не би требало да поремети добре резултате дрвопрерађивача јер су домаћи намјештај и монтажни објекти све траженији на европском тржишту, првенствено због проблема са транспортом из Кине.

Дрвна индустрија у БиХ за осам мјесеци ове године извезла је робу вриједну 1.073.179.274 КМ, што је више за 32,4 одсто него у истом периоду лани, те за 21,2 одсто у односу на осам мјесеци 2019. године.

За осам мјесеци ове године остварен је увоз од 303.610.139 КМ, што је више за 3,4 одсто у односу на исти период прошле године, тако да је покривеност увоза извозом износила 353,4 одсто.

На сједници одбора Асоцијације дрвне индустрије и шумарства при Спољнотрговинској комори БиХ констатовано је да су све групе производа имале већи извоз. Истакнуто је да су компаније уложиле велике напоре како би оствариле добре извозне резултате, те да ће због значајног раста цијена сировина и репроматеријала, који у неким случајевима износи и више од 100 одсто, фирме морати усклађивати продајне цијена готових производа, али водећи рачуна да буду конкурентне.

Директор фирме “Елград” из Теслића Ђорђе Гајић рекао је за “Глас Српске” да биљеже раст промета и прихода.

- Европи треба робе више него раније. То је углавном због поскупљења транспорта када је ријеч о Кини и Индонезији, што је отворило прилику за домаће произвођаче - истакао је Гајић. Ова теслићка фирма највише извози готове производе и намјештај, а Гајић каже да је интересовање за робу огромно, али је набавка сировине проблем.

- Уз то, сви пратећи репроматеријали су енормно поскупјели. Рецимо, љепило за дрво је поскупјело сто одсто - рекао је Гајић, додајући да су и набавке сировине несигурне, јер кад нешто наруче, нису сигурни да ли ће уопште стићи.

Како објашњава, све то утицало је на незнатну корекцију цијена.

- Ако се нешто ново договара, онда могу бити и нове цијене, а код “старих” производа је веома тешко подићи цијену. Ако уопште дође до поскупљења, доћи ће у договору са купцем и то од пет до десет одсто - казао је Гајић.

Он сматра да то поскупљење неће утицати на мању потражњу намјештаја, јер је, како наглашава, мањак робе на тржишту.

- Не очекујем да ће доћи до пада промета - рекао је Гајић.

Директор Дрвне индустрије “Малак Јањ” из Доњег Вакуфа Ернад Смајић каже да су све фирме из овог сектора у видљивом успону, а своје производе највише пласирају у Словачку, Њемачку, Аустрију, Холандију, Данску и Белгију.

- Дефинитивно смо улетјели у дубоку инфлацију, на коју нисмо припремљени, а цијене свега скачу. Репроматеријал је поскупио још почетком године - казао је Смајић. Како објашњава, због тога су били приморани да цијене подигну од пет до 20 одсто.

- Издржали смо првих седам мјесеци ове године да не коригујемо цјеновнике. Купци су свјесни стања на тржишту и нико није одустао од куповине зато што су цијене повећане - каже Смајић.

Нема оправдања

Директор предузећа за прераду дрвета “Дрво Монт Л.Д.” из Шипова Душко Лујић каже да нема оправдања за вјештачки изазвано поскупљење свих репроматеријала.

- Цијене иду горе, зато што нам то диктирају други улазни асортименти. Све је поскупјело, од љепила, вијака, греда и кад се све све узме цјелокупно на кућу коју радимо цијене су више негдје око 25 одсто - рекао је Лујић, додајући да најчешће извозе монтажне објекте од дрвета и то углавном у Хрватску, Словенију и Аустрију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана