Намјештај од пуног дрвета на цијени у Европи

Милијана Латиновић
Намјештај од пуног дрвета на цијени у Европи

БАЊАЛУКА - Столови и столице од пуног дрвета, кревети и комоде произведени широм Републике Српске и БиХ, јединственим дизајном и високим квалитетом парирају намјештају произведеном у свјетским фабрикама, а у прилог томе говори чињеница да се седам домаћих компанија представља на Међународном сајму намјештаја и ентеријера у Келну.

Највећа смотра на свијету када је ријеч о производњи намјештаја, сајам “Imm Cologne”, који је почео јуче и траје до 19. јануара, окупља више од 1.200 учесника који током седам сајамских дана представљају најновије трендове и идеје у овој прерађивачкој индустрији. 

У Спољнотрговинској комори БиХ истичу да су успјешно организовали десети јубиларни наступ домаћих компанија на сајму у Келну, које се представљају на заједничком штанду површине 209 квадрата.

- У понуди домаћих компанија доминирају производи од пуног дрвета, намјештај за трпезарије, спаваће и дневне собе, а двије компаније из БиХ представљају и намјештај за купатила - истакли су у Спољнотрговинској комори. Додали су да је за деценију учешћа своје производе на овом престижном сајму представило 76 домаћих компанија. 

- Слоган наступа “Традиција за будућност”, који се задржао до данас, настао је на основу компаративних предности на које се ослањамо у изградњи будућности извоза намјештаја из БиХ, а то су обиље шумских ресурса, традиција обраде дрвета и афирмација домаћег дизајна - навели су у  комори и додали да је од 2011. до 2019. године вриједност извоза намјештаја на основу контаката остварених на овом сајму достигла 9,3 милиона евра. 

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС Лазо Шиник каже за “Глас Српске” да је учешће домаћих компанија на сајму у Келну веома значајно.

- Показало се да су многе наше компаније које су учествовале на том сајму протеклих година имале и те како користи од тога.  Њемачка је најважнији спољнотрговински партнер Српске и БиХ када је ријеч о пласману домаћег намјештаја - рекао је Шиник, нагласивши да се 20 одсто намјештаја из Српске извози на њемачко тржиште. 

Шиник каже да је домаћи намјештај од пуног дрвета посебно на цијени у Европи. Он је додао да треба побољшавати конкурентност домаћих производа, те да они квалитетом и те како парирају свјетским производима.

На заједничком штанду у Келну представљају се компаније “Елград” Теслић, “Формино” Теслић, “Елма-Коњух Интернационал” Сарајево/Теслић, “Малак Јањ” Доњи Вакуф, “Минали” Живинице, “Roccaforte” Витез и “Сенеџ” Челић
 

Брошура

Све компаније из БиХ које учествују на сајму у Келну представљене су и у рекламној брошури “Мöбел Маде ин Босниа анд Херцеговина”. Ријеч је о посебном додатку који је објављен у децембарском издању аустријског стручног часописа за намјештај и ентеријер “Њохнкултур”. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана