Намјештај из БиХ на цијени у Европи

Милијана Латиновић
Намјештај из БиХ на цијени у Европи

БАЊАЛУКА - На адресе домаћих произвођача намјештаја већ стижу конкретне понуде из иностранства за куповину столова, столица, комода и кревета израђених од дрвета, јединственог дизајна и високог квалитета које су протекле седмице излагали на Међународном сајму намјештаја и ентеријера у Келну.

Највећа смотра на свијету када је ријеч о индустрији намјештаја, сајам “Imm cologne” завршен је јуче, а БиХ је десету годину заредом представила најбоље из широког асортимана својих производа. 

Велику пажњу посјетилаца привукао је органски кревет направљен у фабрици “Малак Јањ” у Доњем Вакуфу.

- Задовољни смо учешћем на сајму и већ првог дана продали смо више од 70 производа. Наша иновација, органски кревет, привукао је велику пажњу и пронашао пут до тржишта. Ријеч је о кревету направљеном од чисте храстовине, који у својој конструкцији нема љепила, уља, нити метала, укратко, кревет какав су наши преци правили прије 100 година - рекао је директор фирме “Малак Јањ” Ернад Смајић, нагласивши да су и организатори сајма више пута долазили да виде њихов производ.

Он је истакао да је договорена дугорочна сарадња са купцима из Швајцарске и Велике Британије. Осим органског кревета, ова компанија на сајму је изложила и органски ормар.

Предузеће “Елград” из Теслића ове године први пут је у Келну изложило масивни намјештај, дневне и спаваће собе.

- Представили смо столове, столице, полице и комоде као финалне производе властитог дизајна. Веома смо задовољни учешћем на сајму. Остварили смо значајне контакте и што је још важније добили неколико значајних наруџби за изложене производе, што је већ оправдало учешће на сајму - истакао је директор овог теслићког предузећа Ђорђе Гајић. 

Нагласио је да су овакве манифестације јединствена прилика да домаћи произвођачи покажу свој труд.

- Потребно је што више подстицати финалну производњу намјештаја од масивног дрвета који ствара додатну вриједност, повећава вриједност извоза и отвара нова радна мјеста, умјесто што се доста трупаца као сировина продаје другим земљама - нагласио је Гајић. 

Разлога за задовољство по повратку из Келна имају и у теслићкој компанији “Формино”.

- Задовољни смо посјетом на штанду као и интересовањем за наше производе. На сајму смо склопили посао са два нова купца - рекао је директор предузећа Васил Танушев. 

На сајму у Келну који је трајао од 13. до 19. јануара представило се више од 12.000 излагача из 50 земаља. У организацији Спољнотрговинске коморе БиХ на заједничком штанду производе је излагало седам компанија из БиХ, међу којима и “Елма-Коњух интернационал” Сарајево/Теслић, “Минали” Живинице, “Roccaforte” Витез и “Senex” Челић. 

Мање људи, више новца 

Ернад Смајић је истакао да је примјетно да онлајн продаја узима данак и у индустрији намјештаја.

- На сајму је било мање посјетилаца, односно мање оних који само разгледају, а више људи који су циљано дошли да виде конкретне ствари и склопе послове - рекао је Смајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана