Намјенска индустрија вапи за радницима

Милијана Латиновић
Намјенска индустрија вапи за радницима

БАЊАЛУКА - Излазак на нова тржишта и повећање обима посла у намјенској индустрији диктирају отварање нових радних мјеста, а у предузећима која се баве производњом оружја и муниције истичу да су им квалификовани радници пријеко потребни.

Да је домаћа намјенска индустрија у успону потврђује и податак Спољнотрговинске коморе БиХ према којем је за шест мјесеци ове године извоз намјенске индустрије износио више од 131 милион марака и за 20 одсто је већи у односу на исти период прошле године.

Наводе да је намјенска индустрија у БиХ концентрисана на производњу муниције и та категорија биљежи учешће од 73,4 одсто у пласману на инострана тржишта, а на другом мјесту са 14,6 одсто је експлозив.

Генерални директор и власник компаније Технички ремонт Братунац (ТРБ) Славенко Ристић рекао је за “Глас Српске” да као и остали биљеже мањак квалификоване радне снаге, те да константно улажу у обуку и запошљавање младих.

- Упркос потешкоћама које је донијела пандемија вируса корона, а због којих нам касне материјали, па онда ни ми не стижемо да испоштујемо све рокове према купцима, имамо велике и озбиљне планове за идућу годину, да инвестирамо у намјенску индустрију Српске - истакао је Ристић, нагласивши да је циљ повећање капацитета у наредном периоду.

Ристић истиче да су искорачили на тржиште Етиопије, а своје производе ускоро ће представити на сајмовима у Египту и Каиру.

- Посла има, а ни корона неће трајати вјечно. Вјерујем да ће резултат на крају године бити добар и да ћемо имати разлога за задовољство. Започели смо серијску производњу полуаутоматског пиштоља “РС9 вампир”, који је доступан сада на афричком тржишту, у Србији, али и на цивилном тржишту БиХ, тако да сви заинтересовани могу да га купе - рекао је Ристић.

Раднике тражи и компанија “Претис” из Вогошће, гдје је слободно око 50 радних мјеста.

Како су навели у огласу, раднике траже због повећања обима посла, а махом су потребни радници металских и хемијских занимања који ће радити у производњи.

“Вихор”

Славенко Ристић је испричао да вриједни тим Техничког ремонта Братунац тренутно ради на пројекту “Вихор”.

- Ријеч је о новом производу, који ћемо, ако све буде текло планираном динамиком, представити за годину. Ријеч је о мултифункционалном возилу које ће бити агилније, брже и мање од “деспота” - рекао је Ристић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана