Највише новца уложено у грађевинарство

Милијана Латиновић
Највише новца уложено у грађевинарство

БАЊАЛУКА - Инвестиције у Републици Српској лани су повећане за око 260 милиона у односу на годину раније, а највише новца уложено је у грађевинске објекте и просторе и то чак 1,016 милијарди марака.

У Републичком заводу за статистику појашњавају да је ријеч о подацима који су добијени из Годишњег извјештаја о инвестицијама којима су обухваћени сви пословни субјекти регистровани на територији Републике.

- Вриједност остварених инвестиција у прошлој години износила је 1,879 милијарди, док су у 2017. години инвестиције износиле 1,612 милијарди марка - навели су у Заводу за статистику. Додају да се, према техничкој структури инвестирања, на другом мјесту налазе машине, опрема и транспортна средства, у које је уложено нешто више од 768 милиона марака, док око 93 милиона КМ отпада на остале инвестиције.

Секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала у Привредној комори РС Миле Петровић каже за “Глас Српске” да се, уважавајући укупне трендове, не може потпуно задовољавајућим оцијенити стање у сектору грађевинарства Српске.

- Без отварања великих јавних инвестиција не треба да очекујемо велике помаке. Ово је сектор који покреће и друге гране привреде, те је с тим у вези веома значајан раст сектора грађевинарства - истакао је Петровић.

Појаснио је да су свему томе допринијели велики пројекти из области високоградње у 2018. години, као што су изградња Болнице “Србија” у Источном Сарајеву, реконструкција Универзитетског клиничког центра РС, те изградња шопинг мола “Делта планет” у Бањалуци, као и константна пословна активност у области станоградње.

- На коначну продају станова утиче куповна моћ становништва, како домаћег, тако и дијаспоре, која због малих камата на штедњу у банкама као исплативији облик штедње види куповину некретнина у РС - појаснио је Петровић и додао да је много посла лани било и у области нискоградње, гдје се издваја изградња дионице аутопута Бањалука - Прњавор.

Петровић је рекао и да је забиљежена повећана грађевинска активност у локалним заједницама на јачању путне инфраструктуре.

Са друге стране, економисти истичу да не охрабрује податак што највећа улагања нису остварена у области производње.

- Мотор развоја нису бетон, асфалт или зграде, иако је грађевинарство значајна грана привреде. Међутим, чињеница је да нема довољно инвестиција у капацитете који се сматрају примарним производним и који треба да омогуће раст бруто домаћег производа. Сам асфалт или зграда не стварају новац - рекао је економиста Зоран Павловић.

Он је нагласио да привреду не може да развија мали бизнис, већ да су неопходни велики системи на које се “каче” мали бизниси. 

 

ОСТВАРЕНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У СРПСКОЈ У 2018. ГОДИНИ 

1,016 милијарди КМ - грађевински објекти и простори
769 милиона КМ - машине, опрема и транспортна средства
93,5 милиона КМ - остало 

 

ОСТВАРЕНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У СРПСКОЈ У 2017. ГОДИНИ

802,3 милиона КМ - грађевински објекти и простори
709,4 милиона КМ - машине, опрема и транспортна средства
101,1 милион КМ - остало 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана