Највише новца донијеле шуме

Милијана Латиновић
Највише новца донијеле шуме

БАЊАЛУКА - Вриједност продаје производа пољопривреде, шумарства и рибарства у Српској у трећем кварталу ове године премашила је 101 милион марака, што је за скоро 16 одсто више у односу на исти период лани, а најбољи резултат постигнут је у пласману шумских сортимената.

Према подацима Републичког завода за статистику, вриједност откупа и продаје производа пољопривреде, шумарства и рибарства у трећем тромјесечју ове године износила је 144,67 милиона марака, од чега се више од 101 милиона КМ односило на продају из властите производње привредних субјеката, док се остатак односио на откуп од породичних пољопривредних газдинстава. 

Према подацима завода, највише новца слило се од продаје производа шумарства и то 58,26 милиона марака, док је на другом мјесту сектор сточарства, који је забиљежио вриједност продаје у износу од 23,54 милиона марака. 

За разлику од продаје, вриједност откупа производа пољопривреде, шумарства и рибарства у трећем кварталу ове године биљежи пад од 4,5 одсто у односу на исти период прошле године. Статистичари су израчунали да је вриједност откупа износила скоро 43 милиона марака, а највећи удио имали су сточарски производи и то 24,56 милиона марака. 

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник истиче за “Глас Српске” да је у трећем овогодишњем кварталу ситуација нешто боља у односу на прва два, али да још није досегнут лањски резултат.

- Деветомјесечни резултат у сектору шумарства у Српској је бољи у односу на полугодишњи и донекле је смањен заостатак са почетка године. Лијепо вријеме погодовало је радовима у шумарству у трећем кварталу, а с обзиром на то да су услови за рад погодни и даље, очекујем да ће резултат на крају године бити задовољавајући - рекао је Шиник. 

Додао је да се ситуација у шумарству аутоматски рефлектује на сектор прераде дрвета и производњу намјештаја.

- На почетку године је било доста проблема, како због временских неприлика тако и због недостатка радника. Било је и проблема у вези са извршавањем динамичких планова у шумарству, што у многоме зависи од извођача радова, који се углавном жале на недостатак радника и лошу механизацију - рекао је Шиник.

 

ПРОИЗВОДИ            ОТКУП               ПРОДАЈА

ратарство                9.325.757             8.237.451

воћарство и            5.974.009             8.614.932
виноградарство  

сточарство             24.562.831          23.549.169

шумарство                 -                       58.261.155

остало                    3.065.685            3.083.404

( Вриједност откупљених и продатих производа у трећем кварталу, у КМ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана