Најтеже стећи повјерење Нијемаца

Милијана Латиновић
Најтеже стећи повјерење Нијемаца

БАЊАЛУКА - На конкурс за додјелу деташмана за извођење радова у Њемачкој у идућој грађевинској сезони пријавила су се 93 привредна друштва, од чега 34 из Српске и 59 из ФБиХ.

Конкурс за додјелу деташмана у деташманској 2020/2021. години, који је затворен 4. септембра, расписала је Спољнотрговинска комора БиХ у сарадњи са ентитетским привредним коморама, а укупан контингент од 2.000 дозвола мјесечно расподјељује се по дјелатностима.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је да деташманска година почиње 1. октобра и траје до 30. септембра наредне године.

- Српској припада 666 деташмана од укупног контингента који је намијењен БиХ. Од 34 пријављена привредна друштва 13 је нових. Утврдили смо валидност документације предузећа и у наредних седам до десет дана извршићемо расподјелу деташмана - рекао је за “Глас Српске” Ћорић, који је и предсједник Комисије за деташмане у Привредној комори РС. Ћорић је након јучерашње сједнице комисије казао да је пракса да фирме које се први пут пријављују добију мање дозвола за рад у Њемачкој, а већи број даје се фирмама које имају дугогодишње искуство у тим пословима и које имају чврсте уговоре са Њемачком.

- Дозволе се дају за сектор грађевинарства, електроинсталације и завршне радове у грађевинарству - рекао је Ћорић.

Он је додао да су процедуре за додјелу виза отежане од када су уведене онлајн апликације за пријављивање и да привредници траже од Амбасаде Њемачке у БиХ да изађе у сусрет привредницима и поједностави процедуре за додјелу виза деташираним радницима.

На те потешкоће указује и Привредна комора ФБиХ, истичући да су домаће фирме буквално принуђене да дежурају испред рачунара да би ухватиле тај минут и по да кликну и пријаве се за додјелу виза, што, како истичу, није нормално.

- Тражимо рјешење да помогнемо компанијама да уговорене послове и одобрене уговоре од институција Њемачке реализују у предвиђеним роковима. Покушавамо да деташиране раднике издвојимо из тог система апликације који отежава цијелу процедуру - рекао је предсједник Привредне коморе ФБиХ Мирсад Јашарспахић.

Директор фирме “Монтинг монтажа” из Бијељине Спасоје Албијанић каже да то предузеће већ двије деценије ради у Њемачкој електроинсталације, термоизолацију и суву градњу.

- Ово је значајна прилика за наше привреднике да изађу на европско тржиште. Најтеже је стећи повјерење код њемачког партнера, јер је то веома захтјевно тржиште, гдје се тражи квалитет радова и поштовање рокова - рекао је Албијанић, додавши да је онлајн систем заказивања термина у амбасади закочио процедуре.

Директор бањалучке фирме “Делта МД” Драгомир Зорић је рекао да већ четири године успјешно послују у Њемачкој.

- Корона је све пореметила, амбасада је тек почела да ради, али је проблем усагласити термине за добијање виза. Посла имамо довољно, иначе смо тамо ангажовани на грубим грађевинским радовима - рекао је Зорић.

Услови

Перо Ћорић је појаснио да је приликом додјеле деташмана први услов дјелатност за коју је предузеће регистровано. Осим тога, гледа се завршни рачун за протеклу годину, потврде да је фирма измирила обавезе према Пореској управи те број запослених, који мора бити већи од 15.

- Фирме које већ послују у Њемачкој морају доставити и документацију у вези са регистрацијом у тој земљи, потврду о измиреним пореским обавезама, лиценцу - појаснио је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана