Најскупљи увезени аутомобил ове године у БиХ Бентли коштао 494.718,50 КМ

nezavisne.com
Најскупљи увезени аутомобил ове године у БиХ Бентли коштао 494.718,50 КМ

Бањалука - Најскупљи увезени аутомобил у БиХ у првих пет мјесеци ове године је Bentli Continental GT Coupe, који је поносног власника овог четвороточкаша коштао позамашних 422.714,27 КМ, те је за њега морао издвојити и додатних 72.004,23 КМ дажбина.

Податак је ово Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, који каже да ово није једини скупоцјени аутомобил који је увезен, те се међу топ десет увезених у првих пет мјесеци налазе још седам поршеа, те по један мерцедес и BMW.

“Други најскупљи увезени аутомобил је Porsche-Cayenne  Т, који је плаћен 255.015,30 КМ, плус дажбине 43.376,06 КМ. Трећи скупоцјени аутомобил који је увезен је Mercedes-Benz тип AMG G 63, који је коштао 251.412,17 КМ, плус дажбине 42.778,60 КМ”, податак је УИО БиХ.

Они истичу да је у току првих пет мјесеци ове године увезен 38.661 аутомобил, од којих је 34.269 половних и 4.392 нова, док је током прошле године у истом периоду увезено 32.270 аутомобила, од којих је било 27.256 половњака и 5.014 нових.

Харис Муратовић, предсједник Удружења заступника и трговаца аутомобилима при Привредној комори ФБиХ, каже да је примјетан раст продаје у класи луксузних возила, вишој средњој класи, али и спортским возилима у посљедње три године, те да се тај тренд раста наставља и у текућој години.

“Разлози су, између осталог, излазак из рецесије, раст БДП-а  и раст индустријске производње. То све заправо даје пословним људима и елитама да осјете сигурност како у пословању, тако и у промоцији припадности елитама”, каже Муратовић за “Независне”.

Он истиче да код нас ове цифре боду очи, међутим наглашава да треба имати у виду да БиХ има више од 100 милионера.

“Тренд раслојавања нашег друштва је видљив поготово у неколико претходних година”, рекао је Муратовић.

Додао је да посјете туриста из земаља Блиског истока такође изискују улагања у луксузни возни парк, лимузине и спортска возила у сврху рент-а-кар услуга, па да је и то један од разлога за повећану потражњу за луксузним возилима.

Предраг Дудуковић, економски аналитичар, каже да долази до све већег раслојавања у нашем друштву и да је то већ дуги низ година све израженије.

“Све је више оних који имају и више него што им треба, те оних који немају довољно. У суштини, губи се средњи слој који је некада давно постојао. То је карактеристично за земљу попут наше, односно за земље које су у транзицији”, рекао је Дудуковић.

Он каже да се таква ситуација неће моћи избјећи ни у наредном периоду, те да је за једну земљу на крају крајева добро да има што више богатих људи, али да ти људи својим капиталом потпомогну и остале грађане који би радили за њих.

“Немам ништа против богатих људи и да они кроз развијање сопственог бизниса запосле раднике и адекватно их плате, те да од вишка новца себе и почасте”, каже Дудуковић, који, међутим, истиче да је тешко рећи да ли се ради о неком бизнисмену или о некоме ко се обогатио преко ноћи.

Топ десет увезених возила у првих пет мјесеци 2019.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана