Најам стана на дан подигао кирије

Данијела Бајић
Најам стана на дан подигао кирије

БАЊАЛУКА - Мала понуда и већи трошкови живота навели су многе станодавце у Српској да кирије подигну и до 30 одсто па тако ово љето мјесец у гарсоњери у Бањалуци подстанаре кошта око 600 КМ, колико је потребно издвојити за двособан стан у Требињу.

У агенцијама за некретнине широм Српске тврде да због велике потражње од стране туриста, али и других путника намјерника за станом на дан, становници Српске, који још нису ријешили стамбено питање, готово да не могу наћи стан на дужи период по прихватљивој цијени.

Агент за некретнине из агенције ХПМ у Требињу Јован Ковач истакао је за “Глас” да станови у центру, који су лани изнајмљивани за 450 или 500 КМ, сада коштају 700 КМ.

- Све више интересовања нам стиже за најам станова на двије-три године. Међутим, иако зграде само ничу, станова за издавање тренутно нема. Проблем је што се власници, због туриста, углавном опредјељују на дневно издавање - казао је Ковач. Према његовим ријечима, станови на дан у овом дијелу Српске крећу се од 60 марака па, зависно од величине, опремљености и локације, до неколико стотина КМ.

Ништа мања потражња није ни на подручју Семберије, гдје у агенцијама за некретнине истичу да станодавци углавном сами издају станове, без посредника.

- Углавном, већина њих одлучује се да то буде краткорочно изнајмљивање, као што је стан на дан. Ријетко ко од њих пристаје на мјесечни најам - казали су у бијељинској агенцији за некретнине “Астра”.

Потражња за становима скочила је и на подручју Бањалуке.

Према ријечима власника агенције за некретнине “Сензор” Манојла Поповића, пословни људи који долазе из иностранства углавном траже модерно опремљене станове у центру за које је потребно издвојити и више од хиљаду марака.

- Многи станодавци на своју руку одређују цијене и кад виде да не могу изнајмити стан онда спуштају кирију - истакао је Поповић.

Извршна директорица Удружења за заштиту права потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић истакла је да је кирија од почетка године, на основу информација са којима ова организација располаже, скочила за 30 одсто.

- Станодавци кроје цијену како њима одговара. Веома је мало оних који се консултују са људима који се баве тим послом. С друге стране, већина тих истих власника станова ради на црно и не плаћа обавезе држави - казала је Марићева, додајући да би станодавци који мјесечно добију 700 марака, колико износи најнижа плата у Српској, требало да плате порез држави.

Толика кирија за двособан стан, примјера ради, у Бањалуци је превисока јер то је само простор, не рачунајући режије које мјесечно премашују 300 КМ.

- Можда управо у таквом стану живи четворочлана породица која од 2.000 КМ, уколико оба родитеља раде, половину даје за стан и режије па мјесец дана преживљава са 1.000 марака - истакла је Марићева.

Пословни простор

За разлику од станова, према ријечима агената за некретнине, потражња за пословним просторима у Српској увелико заостаје за понудом, због чега су цијене ниже у односу на лани.

- Зграде у чијем склопу су и пословни простори стално ничу. С друге стране, бројни привредни субјекти стављају катанац на браву па тако долази до велике разлике између потражње и понуде - истакли су у бијељинској агенцији за некретнине “Астра”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана