Нафташи испунили обећање, цијене пале

Милијана Латиновић
Нафташи испунили обећање, цијене пале

БАЊАЛУКА - Поједини нафташи у Републици Српској испунили су обећање и снизили цијене горива за шест до осам фенинга по литру, а даља кретања на пумпама зависиће од стања на свјетским берзама.

Цијена нафте на свјетским тржиштима у понедјељак је пала за 30 одсто, што је највећи пад од 1991. године, па су и дистрибутери у Српској најавили корекције цијене, што су ове седмице и учинили.

Директор “Крајинапетрола” Милован Бајић истиче за “Глас Српске” да је на бензинским станицама ове компаније у Бањалуци гориво појефтинило на 2,11 марака.

- За литар дизела и бензина на нашим пумпама потребно је издвојити осам фенинга мање него на почетку седмице. Даље прогнозе су неизвјесне и видјећемо у ком правцу ће се кретати цијене горива - истакао је Бајић нагласивши и да је на пумпама “Крајинапетрола” ауто-гас појефтинио са 1,14 на 1,09 марака.

Јефтиније гориво плаћају и возачи који резервоаре пуне на “Нешковић” пумпама, гдје је литар бензина и дизела почетком седмице коштао 2,15 марака, те је у складу са кретањима на тржишту цијена пала на 2,09 марака.

На пумпама компаније “Нешковић” истичу да су кориговали и цијене гаса, те да је за литар сада потребно издвојити 1,09 КМ.

Власник теслићке компаније “Славуљица” Милорад Славуљица за “Глас Српске” истиче да би цијене горива на његовим пумпама могле пасти од понедјељка.

- За литар дизела возачи и даље издвајају 1,99 КМ, док је литар бензина 2,05 КМ. У складу са најавама да ће нафта још појефтинити на свјетским берзама, мислим да ћемо почетком наредне седмице и ми кориговати цијене - поручио је Славуљица.

Дистрибутери нафте и нафтних деривата у Српској поручују да зависе од рафинерија у окружењу из којих набављају гориво, те да у зависности од њихових потеза и они формирају цијене на бензинским станицама и да не могу појефтинити гориво уколико цијена у рафинеријама не пада.

Посљедице вируса

Милован Бајић каже да ће пословање бензинских станица у идућем периоду такође зависити од евентуалног ширења вируса корона.

- Већ сада су у Бањалуци предузете одређене мјере, тако да послије 18 часова можемо само точити гориво, без пратећих дјелатности. Уколико се ширење вируса настави, можемо доћи у ситуацију да раде само дежурне пумпе - рекао је Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана