На врата “Космоса” куцају европске компаније

Милијана Латиновић
На врата “Космоса” куцају европске компаније

БАЊАЛУКА - Ваздухопловни завод “Космос” из Бањалуке има уговорен посао за годину дана у области наоружања и ракетне опреме, а на њихова врата закуцала је и европска компанија “Рокстер” која се бави производњом грађевинских машина.

Рекао је то “Гласу Српске” директор “Космоса” Душан Вјештица, додајући да је полугодишњи резултат овог предузећа био позитиван, те да ће и ову, пету годину заредом, завршити у плусу.

- Наставили смо да радимо и с наше двије партнерске компаније из Њемачке и Аустрије, а ових дана добили смо упит и од треће иностране компаније - рекао је Вјештица и додао да уговарају још неке нове послове.

Вјештица истиче да имају пуне руке посла с обзиром да раде и за ауто-индустрију из Граца.

- Очекујем да ћемо ускоро склопити посао са фирмом “Рокстер” и тако добити трећег иностраног партнера у цивилном сектору. Имамо пуне руке посла - истакао је Вјештица.

Он је казао да ово предузеће дебело коче обавезе из плана реструктурирања који завршава тек 2030. године.

- Пред нама је још нешто мање од 14 милиона марака обавеза из плана реструктурирања. Успијевамо сервисирати све то без неких великих блокада - рекао је Вјештица.

Наглашава да иностране компаније бирају за сарадњу “Космос”, али и друге фирме у Српској јер је код нас и даље јефтинија и радна снага и енергија.

Осим тога, рекао је Вјештица, послови и технологије из “прљаве” индустрије и даље селе на наше просторе.

Говорећи о плановима за идућу годину, Вјештица каже да се предузеће мора довести у стање да нема наслијеђених обавеза из ранијег периода.

- Морамо ставити тачку на прошлост. Не можемо живјети и радити у будућности, а враћати се изнова 20 година у прошлост. Имамо подршку министра енергетике и рударства Петра Ђокића и Владе Српске, тако да вјерујемо у подршку и у наредном периоду како би реализовали све ове планове - закључио је Вјештица.

“Космос” је био на ивици стечаја и потресали су га штрајкови запослених, али је почео да се опоравља захваљујући процесу реструктурирања који је донесен 2017. године  и склапању нових уговора. Први пут након 11 година, “Космос” је 2017. годину завршио у плусу остваривши зараду од око 2,5 милиона марка. 

Низ успјешних година је настављен па је Ваздухопловни завод из Бањалуке прошлу годину завршио са добити од 80.000 марака.

Запослени

Душан Вјештица рекао је да “Космос” има 85 стално запослених, али да има и оних које по потреби ангажују по основу уговора, тако да је у предузећу увијек око 100 радника.

- Плате, осим кључним специјалистима, нису расле у овој години. Специјалиста са средњом стручном спремом има до 1.600 КМ. Сматрам да је то солидна плата у складу са степеном образовања. Настојимо да плате исплаћујемо редовно, мада није тајна и да понекад закасни, али чим се наплате послови исплаћују се зараде, некада и двије одједном - рекао је Вјештица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана