На воду из увоза потрошено 66 милиона КМ

Милијана Латиновић
На воду из увоза потрошено 66 милиона КМ

БАЊАЛУКА - За "нафту 21. вијека", како многи називају воду, БиХ је за пет мјесеци ове године искеширала око 66 милиона марака, што је четири пута више у односу на вриједност воде која је пласирана на инострана тржишта.

Иако истраживања показују да је БиХ са 9.460 метара кубних питке воде по глави становника прва у региону, а седма у Европи када је ријеч о изворима питке воде, енормне количине се увозе из године у годину.

То потврђују и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима је за пет мјесеци ове године на домаће тржиште стигло нешто више од 70 милиона литара разних врста воде, која је плаћена нешто више од 66 милиона марака.

С друге стране, у истом периоду у иностранство је отишло око 33 милиона литара воде, вриједности нешто веће од 15 милиона марака.

Подаци УИО показују да је за пет мјесеци прошле године БиХ увезла скоро 59 милиона литара воде, вриједне око 54 милиона марака. У истом периоду лани у иностранство је пласирано нешто више од 35 милиона литара воде, вриједности око 16 милиона марака.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић рекао је за "Глас Српске" да слободно тржиште и недовољна заштита домаће производње у свим сферама привреде само задају ударце домаћим произвођачима.

- Немамо подстицаје, а ни јаке брендове попут земаља у окружењу, као што су Србија и Хрватска, које имају далеко већи увоз у БиХ него ми извоз на њихову територију - рекао је Васић.

С друге стране, додаје, ту су и навике потрошача које се тешко мијењају, а производи који имају атрактивну рекламу увијек су неколико корака испред.

- Иако ми можда немамо новца за велике маркетиншке кампање, потребно је подизати свијест становништва да купује домаће производе, јер само на тај начин јача домаћа привреда и слива се новац у домаће здравствене и пензијске фондове. Дисбаланс је превише очигледан, бројке показују да је увоз вишеструко већи, а имамо толике изворе питке воде - нагласио је Васић.

Тржишта

Према подацима Управе за индиректно опорезивање, највише воде у БиХ стиже из Србије, Хрватске, Словеније, Италије и Њемачке.

Када је ријеч о извозу, БиХ углавном свој производ пласира на тржиште Хрватске, Црне Горе, Србије, САД и Шведске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана