На виртуелном “Torino Fashion Match 2020” учествоваће и четири компаније из БиХ: Партнере траже на седмицама моде

Милијана Латиновић
На виртуелном “Torino Fashion Match 2020” учествоваће и четири компаније из БиХ: Партнере траже на седмицама моде

БАЊАЛУКА - Освајање иностраних тржишта у вријеме пандемије вируса корона најтежи је задатак за домаће текстилце, који ће на виртуелном “Torino Fashion Match 2020” покушати да нађу купце за своје висококвалитетне производе.

Коорганизатор догађаја, који који ће се одржати од 3. до 9. октобра у оквиру Торино модне седмице, је Спољнотрговинска комора БиХ која је позвала домаће компаније да искористе ову шансу и остваре пословне споразуме унутар модне индустрије.

- Догађај је намијењен повезивању европских произвођача моде и текстила како би се побољшале могућности и комерцијална партнерства приликом проналажења партнера за заједничке пројекте, истраживање нових тржишта, као и размјена знања, идеја и иновација - истакли су у Спољнотрговинској комори, нагласивши да је за четири године овај догађај створио релевантне приче о успјеху и омогућио клијентима да успоставе међународне контакте и пословна партнерства.

Међу четири учесника из БиХ, који су се до сада пријавили, је и фирма “ГБ3” из Бањалуке, а која се бави производњом спортске опреме за све врсте спортова.

- Прије почетка пандемије имали смо план да изађемо на ино­-тржиште, али је све стало у марту. Тражимо све могуће начине како бисмо остварили свој циљ. Покушавамо да нађемо партнере који ће заступати наш бренд на страном тржишту. Онлајн сусрети су тренутно једина могућност да дођемо до циља - рекао је Срђан Вујасин из компаније “ГБ3” подсјетивши да су и они као и многа друга предузећа у вријеме пандемије преоријентисали посао на производњу заштитних маски и друге опреме.

Шансу у Торину путем онлајн сусрета потражиће и фирма “Емпрес” из Зенице која је позната по властитом бренду опреме за рад у врту, а производе и постељине, кућни декор и друге производе од текстила.

- Велики број наруџби које су биле у процесу производње у вријеме пандемије су отказане, па смо били принуђени да преоријентишемо дио производње на шивање заштитних маски, одјела и слично. Овај догађај је једна велика прилика да се повежемо са иностраним компанијама како бисмо проширили пословање на тржиште ЕУ - рекла је маркетинг менаџер у овом предузећу Амела Алиспахић.

Италијанско тржиште је једно од најзначајнијих за домаћу текстилну индустрију што показује и податак Спољнотрговинске коморе да је за седам мјесеци ове године у Италију извезена роба вриједна више од 570 милиона марака, од чега се највише односило на обућу и дијелове обуће. На домаће тржиште у истом периоду из Италије је стигла роба вриједна око 800 милиона, а у пошиљкама је највише било дијелова обуће и кожа.

Фокус

У Спољнотрговинској комори БиХ кажу да је главни фокус овог догађаја да компаније упознају локалне комерцијалне агенте из важних италијанских модних трговина, међународне и локалне купце. Осим тога, учесници имају прилику и да се придруже платформи за е-трговину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана