На угаљ се чека мјесецима

Милијана Латиновић
На угаљ се чека мјесецима

БАЊАЛУКА - Стање на домаћем тржишту енергената се не смирује, а након огревног дрвета и пелета, становницима у БиХ пријети и несташица угља који је поскупио и за више од 50 марака по тони у односу на прошлу годину, а недостатку тог енергента кумовао је повећан извоз.

У огласима на интернету тона чувеног угља из Бановића премашује и 200 марака, а продавци који су пристали да говоре за “Глас” кажу да се на испоруку чека и до три мјесеца, те да угља сигурно неће бити довољно за потребе домаћег становништва.

- Има купаца упркос цијени, али се чека јер угља нема довољно. Прошле године у руднику Бановићи уплата је била 151 марку по тони, а ове је 181 КМ. Са друге стране, уплата у Ђурђевику лани је била 162 КМ по тони, а сада је 211 марака. Несташица нам пријети због енормног извоза. Бановићи су продали Србији 100.000 тона угља, потражња је повећана и ко зна шта ће бити - рекао је Суад З. из Бановића.

Додао је да би ограничавање извоза на одређени период стабилизовало домаће тржиште.

- Примјера ради, ми чекамо утовар и по 15 дана јер су приоритет камиони из других земаља. Сви чекају, и ми и наши купци. Сада испоручујемо угаљ који су грађани уплатили још у фебруару - казао је овај продавац угља.

Да су због повећаног извоза сви у БиХ на мукама потврђује и трговац Самир Дураковић који каже да је ситуација катастрофална.

- Угаљ никад скупљи није био. Већ је тона достигла 220 марака што је за око 50 марака скупље него лани - казао је Дураковић.

Иако је данас тек први дан љета, грађани масовно спремају огрев у страху да ће цијене још расти и да ће енергената бити све мање како се зима буде примицала.

Бањалучанка Смиљка П. каже да годинама купује бановићку коцку и да не памти да је икада угаљ био скупљи.

- Некада смо наручивали камион крајем септембра да нам довезу, а сад већ размишљам да наручим јер се чека и по неколико мјесеци. Ко зна шта ће још бити до зиме - казала је ова Бањалучанка. 

Превоз

Продавци угља кажу да је у цијену углавном урачунат и превоз, па зато цијена варира у зависности од локације на коју возе угаљ.

- Превоз се креће и до 50 марака у зависности гдје возимо - кажу продавци угља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана