На продају акције које не доносе профит

Милијана Латиновић
На продају акције које не доносе профит

БАЊАЛУКА - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске и Друштво за управљање Пензијским резервним фондом (ПРЕФ) понудили су на Бањалучкој берзи акције у четири предузећа чија је вриједност 1,07 милиона марака.

На продају су понуђене акције у предузећима “Будућност” Шамац, “Шехер” Бањалука, “Сточар” Бањалука и Привредном друштву “Семберија” из Бијељине.

У Управи Друштва за управљање ПРЕФ-ом за “Глас Српске” појашњавају да је вриједност акција које ПРЕФ продаје 213.456 марака, док је вриједност акција које је понудио ИРБ 856.875 марака.

- Имали смо контакте и са другим власницима ових акција и очекујемо да ће се и они прикључити продаји - истакао је директор Друштва Милош Грујић. Он је појаснио да су три од четири наведена емитента сваке године остваривали губитак, те да је за наведене акције већ неколико пута организована продаја.

- Инвестициона политика ПРЕФ-а је таква да продајемо акције оних емитената који не остварују профит, од којих ми немамо раст вриједности и који не исплаћују дивиденду - рекао је Грујић.

Нагласио је да је инвестициони циљ ПРЕФ-а остваривање стабилних приноса на дужи рок кроз улагање имовине фонда, а ради подршке обезбјеђењу дугорочне финансијске одрживости обавезног пензијског осигурања у Републици Српској.

- Новац добијен продајом можемо да уложимо у акције емитената који успјешно послују код нас. Осим тога, отворен нам је простор за улагања у иностранству која су у складу са начелнима сигурности, ликвидности, профитабилности и диверзификације. Ослобађањем капитала из непрофитабилних и неликвидних инвестиција отвара се могућност пласирања капитала у инвестиције које ће повећати профитабилност портфеља и директно утицати на већи износ исплаћене дивиденде у трезор - појаснио је Грујић.

”Све или ништа”

У огласу о продаји наведених акција који је објављен у “Гласу” и на интернет страници Бањалучке берзе наведено је да ће се продаја пакета вршити у оквиру редовног берзанског трговања, уношењем групних налога “све или ништа”. Продаја почиње 6. децембра и трајаће до реализације продајног налога, а најкасније до 24. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана