На отпад отишла 5,84 милиона комада новчаница и кованица

Милијана Латиновић
На отпад отишла 5,84 милиона комада новчаница и кованица

БАЊАЛУКА - Централна банка БиХ је за десет мјесеци ове године уништила 5,84 милиона комада новчаница и кованица неподобних за оптицај у вриједности од 226,17 милиона марака, што је мање него лани, а економисти сматрају да је разлог за то што све више грађана за плаћање и најмањих рачуна користи картице.

У Централној банци БиХ за “Глас Српске” појашњавају да је уништено укупно 5,82 милиона комада новчаница вриједности 226,15 милиона марака, што је у поређењу са истим периодом прошле године мање за 2,2 милиона комада новчаница.

- Највеће количине уништених новчаница су похабане новчанице које су усљед употребе дотрајале те им је знатно смањен квалитет папира и боја, односно својим изгледом нису подобне за даљи оптицај - објашњавају у Централној банци и додају да је углавном ријеч о новчаницама које су подеране на два или више дијелова залијепљене љепилом, недостаје им један или више дијелова, исцртане новчанице или оштећене масноћом, бојом или оне коју су нагорјеле, прогорјеле, нагрижене и слично.

Додају да је од јануара до краја октобра ове године укупно уништено 16.078 комада кованог новца неподобног за оптицај, укупне вриједности 24.092 КМ, што је за 5.873 новчића више него у истом периоду лани.

Из Централне банке појашњавају да је оштећени ковани новац углавном искривљен, окрњен, нагрижен односно изгубио аутентични облик.

- Подаци о уништеним новчаницама варирају по годинама из разлога што на њих утиче много фактора, као што су количине запримљеног готовог новца неподобног за оптицај од комерцијалних банака, повећања броја оштећених новчаница из одређеног разлога, количине примљене на замјену од физичких лица, привремено обустављање уништавања ради стања стратешких залиха, као и обављање послова у ванредним условима које је изазвала пандемија вируса корона - истичу у Централној банци.

Економиста Зоран Павловић истиче да је мање оштећених и уништених новчаница зато што је генерално мање готовог новца у оптицају.

- У порасту је картично плаћање робе и услуга, а смањује се коришћење папирног и металног новца, због чега не чуди то што је због оштећења замијењено или уништено мање новца. Картично плаћање је све заступљеније и грађани за најмање износе које треба да плате користе картице, а не готовину. Сматрам да ће тај тренд у будућности бити све израженији - истакао је Павловић.

Фалсификати

У Централној банци БиХ наводе да је за десет мјесеци ове године регистровано укупно 1.218 комада фалсификованих новчаница и кованица свих валута и апоена, што је за 33,04 одсто мање у односу на исти период прошле године. Прецизирају да је од укупног броја 335 било фалсификованих новчаница марака, што је за 2,6 одсто више у односу на исти период лани.

- Највише фалсификата је било у апоенима од 50 и 100 марака - навели су у Централној банци и додали да је у наведеном периоду регистровано и 77 комада фалсификованих новчаница евра.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана