На љепоту потрошили 83 милиона марака

Јана Кезић
На љепоту потрошили 83 милиона марака

БАЊАЛУКА - Да становници БиХ не жале паре за производе за његу лица и тијела свједоче подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима су током прошле године увезени ти препарати вриједни више од 83 милиона марака.

Тако су, према подацима УИО, на тржиште БиХ лани стигла више од 3,3 милиона килограма производа за уљепшавање и шминкање те за његу коже (осим лијекова), укључујући и препарате за заштиту од сунца или за појачавање пигментације при сунчању, као и оних за маникир и педикир.

Ових производа највише је увезено из Француске и то чак око 291.000 килограма, за шта су издвојена 15,4 милиона марака. Осим француске шминке, на тржишту БиХ нашли су се и производи из Њемачке, Пољске, Србије и Италије, али и Естоније, Аустрије, Белгије па чак и Марока.

Да се упркос пандемији вируса корона становници не одричу својих навика свједоче подаци УИО, према којима је у 2020. години увезен скоро 3,1 милион килограма тих производа у вриједности већој од 68 милиона марака. У тој години највише производа за уљепшавање на тржиште БиХ стигло је из Њемачке и то у вриједности већој од 12,4 милиона марака.

Економиста Зоран Павловић казао је за “Глас Српске” да је у бившој Југославији козметичка индустрија донекле била развијена те да је то сада препуштено иностраним компанијама.

- Основни проблем који имамо у домену производње било којег производа, па и шминке, је у чињеници да су хемијске индустрије које се баве производњом козметике врло софистициране. Ми немамо ни капацитете, а ни кадар који је обучен и способан да уђе у такве пројекте, јер је то веома захтјевна производња, која изискује и велике трошкове маркетинга - рекао је Павловић.

Објаснио је да је потребно много новца инвестирати у технологију да би се дошло до цијене производа која је прихватљива купцима.

- Када одете да купите било шта од козметичких препарата, попут дезодоранса или лака за нокте, видјећете да су цијене прилично ниске, а то је плод технолошког напретка и машинског система производње. Ми немамо потенцијале и зато то и не производимо, а са друге стране када бисмо се и усудили да покренемо ту производњу, тешко бисмо дошли до масовности коју велике свјетске компаније имају. То је основни разлог што се нико од наших фирми не бави козметиком - закључује Павловић.

Извршна директорица Удружења грађана “Оаза” Требиње Недељка Нешка Илић истиче да велики број увезене робе за уљепшавање показује да становници БиХ воде рачуна о изгледу.

- Нажалост ми у РС немамо ниједну фирму ни фабрику која се бави производњом било којег козметичког производа па смо осуђени на увоз. И поред тешке економске ситуације и скока цијена основних животних намирница, за козметику се нађе новац, јер људи, осим о здрављу, воде рачуна и о физичком изгледу - казала је Илићева.

Додала је да и жене и мушкарци подједнако купују козметичке производе.

Поскупљења

Предсједник Удружења потрошача “Звоно” у Бијељини Јован Василић каже да поскупљења нису заобишла ни ту врсту производа.

- Ако погледате по продавницама, промет је отприлике на истом нивоу као и ранијих година, али цијене свих производа су отишле знатно горе па и козметике - рекао је Василић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана