На листи 52 нове професије: Проширен списак најтраженијих занимања у Њемачкој

SrpskaInfo
Foto: Ilustracija

Њемачка Савезна канцеларија за запошљавање проширила је листу тражених занимања у Њемачкој са 148 на 200.

За разлику од прошле године на листи занимања су се нашли и стручни радници у хотелско-угоститељском сектору, возачи аутобуса и стручно особље у металској бранши.

– Од 1.200 регистрованих занимања код 200 се биљежи мањак радне снаге, што је 52 занимања више него прошле године – саопштила је Савезна канцеларија за запошљавање у Нирнбергу.

Највећи недостаци забиљежени су у занимањима попут његоватеља, возача камиона, медицинског особља, грађевинских специјалиста као и у занимањима везаним за одгој дјеце. Исто тако се на листи налазе и занимања попут продаваца у малопродаји и обезбјеђења, пише Пословни дневник.

Од висококвалификованих занимања дефицитарни су и апотекари и архитекте, као и специјалисти у ИТ сектору. На листи се налазе и занимања попут доктора, правника и социјалних радника.

За разлику од прошле године на листи занимања су се нашли и стручни радници у хотелско-угоститељском сектору, возачи аутобуса и стручно особље у металској бранши. У саопштењу се наводи и како само 26 одсто незапослених тражи посао у једном од дефицитарних занимања.

У мају је забиљежена стопа незапослености од 5,5 одсто. Институт за истраживање рада који дјелује у склопу Савезне агенције за запошљавање, крајем прошле године објавио је да је у Њемачкој непопуњено око два милиона радних мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана