На исток иду мрвице

Јана Кезић
На исток иду мрвице

БАЊАЛУКА - Иако се из Русије и Украјине увозило много више робе него што је БиХ пласирала на тамошње тржиште, сукоб на истоку утањио је и тај извоз, па су домаћи привредници ове године вишеструко смањили број тура за те земље.

 

Потврђује то и статистика о спољнотрговинској размјени, али и привредници који тамо имају пословне партнере.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, из БиХ је у Русију током ове године извезено робе у вриједности од око 12,7 милиона марака, док је та цифра за цијелу прошлу годину износила више од 107,8 милиона марака.

У Русију је из БиХ отишло највише фармацеутских производа и то у вриједности већој од пет милиона марака. Осим тога, извозило се и воће, минерална горива, бакар, обућа, органски хемијски производи, те намјештај.

Да ситуација није боља ни када је ријеч о Украјини свједоче подаци СТК, према којима је БиХ у ту земљу ове године извезла робу у вриједности око 3,2 милиона марака, док је тај број лани износио више од 7,9 милиона марака. Током ове године на украјинско тржиште највише су се извозили неоргански и хемијски производи, те производи од гвожђа и челика, обућа и одјећа, дуван, пластични производи, али и дрво, те производи од њих.

Да је пословање са овим земљама у шкрипцу потврђују и предузетници, а директор предузећа “Агроимпекс”, које је у Русију извозило јабуке, Никола Вукелић каже да су на мукама јер морају да траже друго тржиште.

- У Русију нисмо извозили значајне количине, можда оде око 1.000 тона, и сада товаримо по камион или два, али је превоз енормно поскупио, са 3.500 евра скочио је 8.500 евра - казао је Вукелић, додајући да јабуке извозе и у арапске земље.

Производе из металног сектора на исток пласирало је и србачко предузеће “Фора”, а директор те фирме Радослав Кусић каже да на тржишту влада општи хаос.

- Нико не зна шта ће бити на јесен. Материјала је све мање, а цијене су све веће, због чега индустрија полако посустаје, јер не може да прати поскупљење горива - казао је Кусић. У пословању са Русијом је, како каже, било проблема, али се сада то колико-толико стабилизовало.

- Русија нама и није примарно тржиште, тамо имамо свега неколико клијената, а оријентисани смо према ЕУ - рекао је Кусић.

Портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић каже да када се посматра структура извоза, ни Русија ни Украјина нису у врху спољнотрговинских фактора.

- Од њих много више увозимо него што извозимо, а ствари које се дешавају у Украјини на нас се више одражавају индиректно него што директно имамо штете - рекао је Благојевић за “Глас Српске”.

Објаснио је да је на самом почетку сукоба било проблема приликом дистрибуције наше робе, првенствено у Русију, али су они превазиђени.

- Због сукоба у Украјини врло је тешко нешто пласирати на њихово тржиште, док је за руско чак било захтјева за повећање извоза - казао је Благојевић. Разлог томе, како каже, вјероватно се крије у ембаргу које су поједине земље увеле Русији, па се на тај начин отворила шанса за неке наше привреднике који до сада нису пласирали робу на њиховом тржишту.

Увоз

Да проблеме извоза прати и увоз показују подаци Спољнотрговинске коморе према којима је БиХ током пет мјесеци ове године из Русије увезла робу у вриједности већој од 195,1 милион марака, док је лани та вриједност износила 271 милион марака.

Из Украјине је ове године стигла роба у вриједности већој од 20,7 милиона марака, а током читаве прошле године тај број је био већи од 37,9 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана