На добошу возила и опрема “Униса”

Данијела Бајић
На добошу возила и опрема “Униса”

ДРВЕНТА - Фабрика цијеви “Унис” у стечају из Дервенте продаје покретну имовину у вриједности од 730.667 марака, а на добошу овог некадашњег посавског гиганта су, између осталог, возила и погонска опрема.

- Имовина се продаје у виђеном стању, док ПДВ, трошкове утовара, демонтаже и превоза сноси купац - истакнуто је у огласу.

Усмено јавно надметање, како је наведено у огласу, биће одржано 5. фебруара у 12 часова.

- Купац је дужан најкасније у року од седам дана од одржане лицитације уплатити лицитирану цијену увећану за износ ПДВ-а на жиро - рачун ове фабрике и у том року преузети купљену имовину у виђеном и затеченом стању. У противном губи право на поврат кауције која остаје “Унису” - стоји у огласу.

У огласу који је у сриједу објављен у “Гласу Српске”, наведено је да се   спецификација имовине која се лицитира може добити у просторијама “Униса” сваким радним даном од осам до 14 часова, те да заинтересовани у просторијама предузећа могу разгледати и ствари које су понуђене на продају.

Према ријечима стечајног управника овог некадашњег посавског гиганта Лазе Ђурђевића, досадашња интересовања за имовину овог предузећа су била мала, те се нада да ће овај пут лицитација бити успјешнија, јер новцем од продаје покушавају колико-толико покрити трошкове, коју су, како каже, енормни.

- Сад углавном продајемо ситну имовину, јер још нису ријешени имовинско-правни односи. Чим то буде завршено, гледаћемо да, ако буде заинтересованих, продамо комплетну фирму, која вриједи око 48 милиона КМ. Све се због вируса корона одужило - казао је Ђурђевић и додао да још нису окончане ни парнице, а на измиривање обавеза чека више од 500 радника.

Захтјев за стечај “Униса” почетком 2019. године поднијела је Нова банка Бањалука, која је повјерилац у том предузећу. Након тога је суд у априлу донио рјешење којим је покренуо претходни поступак за утврђивање услова за покретање стечаја. Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра прошле године.

Проблеми у “Унису” трају годинама, а највеће потраживање има Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ, која је пријавила дуг од скоро 195 милиона КМ.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, дуговања је требало да буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Кауција

У огласу о продаји имовине јавним надметањем наведено је да право учешћа имају  правна и физичка лица која уплате кауцију у висини од десет одсто од почетне цијене предмета, односно имовине која се лицитира.

Уплата кауције, коју је купац дужан доставити на увид на дан лицитације, може се извршити на жиро рачун “Униса” број 5553000047068245, Нова банка Бањалука најкасније два дана прије одржавања надметања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана