Мршави резултати у другој рунди мултилатераларне компензације

Милијана Латиновић
Мршави резултати у другој рунди мултилатераларне компензације

БАЊАЛУКА - У другој овогодишњој рунди “пребијања” обавеза и потраживања на Бањалучкој берзи привредници и јавни сектор компензовали су четири милиона марака мање у односу на мултилатералну компензацију одржану у фебруару.

Према прелиминарним резултатима објављеним на интернет страници Бањалучке берзе, видљиво је да је на компензацији одржаној 13. априла остварен танак резултат, с обзиром на то да је “пребијено” 15,5 милиона марака обавеза и потраживања, док је у фебруару та цифра достигла износ од 19,3 милиона марака.

- Обавезе и потраживања компензовао је 501 учесник, а сви они до данас до 15 часова могу исправљати прелиминарне извјештаје - наведено је на страници Бањалучке берзе.

Након периода за исправке учесници ће добити коначне извјештаје о мултилатералној компензацији.

Поређења ради, на компензацији у фебруару било је 577 учесника.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истиче да се плаћање између купаца и продаваца донекле поправља, па је и то сигурно један од разлога зашто су износи и број учесника на цесијама мањи.

- Осим тога, нису ријетке ситуације да нека фирма пријави за учешће на компензацији, али да онај с ким треба да регулише дугове одустане и не жели да се то ријеши путем компензације. Осим тога, став пословне заједнице је да би требало наћи начин како да се и одређени фондови пријављују и учествују у компензацијама, па би самим тим резултати били бољи - рекао је Тривић за “Глас Српске”.

Додао је да би требало ојачати систем контроле пријављивања обавеза и потраживања и на тај начин утицати на повећање броја учесника.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе чиме су умањени и ефекти пребијања дугова.

Од 2015. године, када је одржана прва компензација, укупно је компензовано 954,31 милиона марака обавеза и потраживања.

Закон

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС.

Само двије године касније закон је претрпио измјене како би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапређен комплетан систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана