Мораторијум на кредите грађанима ФБиХ са смањеном кредитном способношћу

Срна
Мораторијум на кредите грађанима ФБиХ са смањеном кредитном способношћу

САРАЈЕВО - Агенција за банкарство Федерације БиХ (ФБиХ) донијела је одлуку о мораторијуму или некој другој олакшици отплате кредита грађанима којима је смањена кредитна способност због негативних ефеката стања несреће.

Захтјев за мораторијум могу поднијети и корисници кредита чијем је члану домаћинства смањена кредитна способност уколико је, приликом одобрења кредита, узимана у обзир кредитна способност чланова домаћинства.

“Званичници, државни запосленици, запослени у јавним предузећима, корисници буџета, као и сви други којима се примања редовно исплаћују нису обухваћени привременом мјером мораторијума на отплату кредита”, саопштено је из Агенције за банкарство ФБиХ.

Није могуће донијети одлуку која би свим корисницима кредита омогућила мораторијум на отплату, јер како се наводи у саопштењу, не може имати једнак статус лице које је остало без посла и лице које је запослено у јавном предузећу и има редовне приходе.

“Исто је и за правна лица, јер све заједничке институције и правна лица која имају стабилно пословање или чак повећан промет, не могу имати право на мораторијум, јер је то предвиђено за правна лица којима је знатно отежано пословање као посљедица негативних ефеката стања несреће”, напомињу из Агенције.

Физичка и правна лица која имају право на одгођено плаћање могу поднијети захтјев и, у договору са банком, добити мораторијум на отплату кредита на период од 90 дана, у којем отплата и обрачун камате мирује.

“Банке ће и самоиницијативно покретати ове активности уколико процијене да је отплатна способност клијента угрожена”, наводе из Агенције.

Осим мораторијума на кредите, олакшано је и одобравање кредита за ликвидност клијената правних лица с циљем обезбјеђења ликвидности економије и спасавања радних мјеста.

“Мораторијумом на отплату кредита клијентима неће бити угрожен рејтинг - лоша категоризација”, саопштено је из Агенције.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана