Могућа реорганизација “Шећеране”

Милијана Латиновић
Могућа реорганизација “Шећеране”

БИЈЕЉИНА - Промјеном структуре повјерилаца у бијељинској Фабрици шећера у стечају коначно је почело да се распетљава клупко, а једно од могућих рјешења могло би бити и реорганизовање “Шећеране” и поновно покретање производње.

Рекао је то јуче за “Глас Српске” стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић нагласивши да у идућих 15 дана очекује сједницу Скупштине повјерилаца.

- Нећемо расписивати оглас за продају “Шећеране” док не буде одржана нова сједница Скупштине повјерилаца с обзиром на то да је структура повјерилаца измијењена. Умјесто досадашњих више од 100, сада имамо око 20 повјерилаца с обзиром на то да је “Павгорд” откупио сва потраживања радника и још неколико предузећа и сада та фирма има око 54 одсто потраживања - рекао је Матић. Додао је да ће након скупштине повјерилаца бити познато како и шта даље.

- Рјешење се коначно назире. Ако неко издвоји милионе да би откупио потраживања, сигурно да има озбиљне намјере и да планира фирму подићи на ноге. Ово је добро за грађане Семберије и за цијелу Републику. Мислим да смо ближе одлуци Скупштине да се иде у реорганизацију и покретање производње - истакао је Матић нагласивши да би покретање производње било најбоље рјешење, имајући у виду да више од 50.000 квадрата зјапи празно годинама и да у склопу “Шећеране” има и доста обрадиве земље, те да су могућности бројне.

Фочанска фирма “Павгорд” је лани била заинтересована да купи “Шећерану” и за њу је нудила пет милиона марака, али је та понуда тада одбијена.

Имовина “Шећеране” годинама је продавана по цијени од десет милиона марака. Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који мјерка “Шећерану” и за њу нуди 6,9 милиона марака, за то пропало предузеће су биле заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске, али у два наврата нису испоштовале прописе и уплатиле депозит, тако да је продаја предузећа Турцима пропала. Послије њих у трку за некадашњег гиганта ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији, која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате. Имали су намјеру да, након што купе фабрику, у њој прошире своју производњу и запосле 100 радника, али је и та понуда пропала. За “Шећерану” је био заинтересован и потенцијални купац из Кине Драган Гуру Ђурагин, али ни с њим није склопљен посао.

Посљедња на листи заинтересованих за ово пропало предузеће била је фирма “Унимонт” из Лознице, која се бави станоградњом, а с обзиром на то да није уплатила депозит у предвиђеном року, продаја је настављена по цијени од осам милиона марака. Фабрика шећера зјапи празна већ 12 година. Скупштина повјерилаца “Шећеране” прошле године донијела је одлуку да лицитације буду организоване сваких 15 дана и да се цијена спушта за 500.000 КМ, почевши од 9,5 милиона марака. Најнижи износ испод којег неће падати цијена је седам милиона КМ.

Стечај

Небојша Матић каже да очекује да стечај у бијељинској Фабрици шећера, који је отворен 2015. године, буде окончан до краја године.

- Нема ниједног разлога да то траје дуже. Остала су још свега два или три судска спора и  они ће сигурно брзо бити ријешени - рекао је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана