ММФ смањио процјене економског раста у БиХ на 2,8 одсто: Покидани ланац снабдијевања успорио опоравак

Милијана Латиновић
ММФ смањио процјене економског раста у БиХ на 2,8 одсто: Покидани ланац снабдијевања успорио опоравак

БАЊАЛУКА - Међународни монетарни фонд (ММФ) смањио је процјене економског раста БиХ у овој години на 2,8 одсто, а према ријечима упућених, опоравак економије и привреде и даље успорава пандемија вируса корона, која је довела до поремећаја у ланцима снабдијевања.

ММФ је у априлу ове године прогнозирао раст од 3,5 одсто за економију у БиХ, међутим, у новом полугодишњем извјештају Свјетски економски изгледи процјене су смањене. Из ове међународне финансијске институције подсјећају да су априлске прогнозе биле засноване на чињеници да ће у другој половини године вакцине против вируса корона бити широко доступне. С обзиром на то да вакцинација у БиХ није ишла том динамиком, процјене раста су смањене.

У извјештају је наведено да је глобална производна активност погођена недостатком кључних компоненти, као што су полупроводници, затим недостатком теретних контејнера, али и радне снаге.

Процјене су снижене, како појашњавају у ММФ-у, због поремећаја у ланцима снабдијевања који су погодили велике економије и упозоравају да би поремећаји у ланцу испоруке могли донијети ризик од даљег раста инфлације. ММФ за идућу годину предвиђа раст економије БиХ од 3,2 одсто.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац рекао је за “Глас Српске” да се показало да је у вријеме пандемије тешко правити било какве процјене, јер се касније може испоставити да оне уопште не одговарају стварном развоју догађаја, било да су позитивне или негативне.

- Нико није очекивао да ће доћи до таквог рапидног раста цијена гаса, нафте и електричне енергије. То је само још једна потврда да живимо у времену које је незахвално за било какву врсту прогноза, јер је веома тешко процијенити како ће се пандемија развијати, а од тога директно зависе и економски показатељи - истакао је Грабовац. 

Да је ситуација неизвјесна сагласан је и предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић, који је истакао да дио послодаваца у Српској има потешкоће приликом обезбјеђења сировине.

- Привредници се суочавају са недостатком и поскупљењем сировине, драстично вишим цијенама транспорта и све се то одражава на њихово пословање. За сада производња није смањена, али се може очекивати да до тога дође у наредном периоду - рекао је Тривић.

Нагласио је да због свих изазова које је наметнула пандемија нико са сигурношћу не може знати шта ће се догодити, ни ММФ ни ми и додао да ће све зависити од рјешења проблема транспорта из Кине и производње сировина.

- Свака прогноза је погрешна прогноза - поручио је Тривић.

Регион

Међународни монетарни фонд снизио је процјену раста црногорске економије на седам одсто, са девет колико је прогнозирао у априлу. Са друге стране прогнозе за Србију су боље па је ММФ повећао прогнозу раста са шест на 6,5 одсто. Раст БДП-а Хрватске би према октобарском извјештају требало да износи 6,4 одсто, а Сјеверне Македоније четири одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана