Мирнија старост уз додатну пензију

Милијана Латиновић
Мирнија старост уз додатну пензију

Бањалука - Исплату из Европског добровољног пензијског фонда (ЕПФ) у овој години добило је 19 корисника, а највећи појединачни износ био је 1.212 марака.

Истакла је то јуче за “Глас Српске” извршна директорица Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом Гордана Дробњак, нагласивши да је најмањи исплаћени износ до сада 139 марака.

- Износ који је акумулиран зависи од периода уплате у ЕПФ, висине мјесечног пензијског доприноса, као и приноса Фонда. Како вријеме буде протицало, износ и број исплата биће све већи, будући да број чланова континуирано расте, као и њихова акумулирана средства - појаснила је Дробњакова.

Истакла је да је просјечна старост корисника око 44 године.

- Међу члановима фонда има и судија, универзитетских професора, али и возача, поштара, мануелних радника, чланова удружења грађана, па и незапослених - рекла је Дробњакова.

Додала је да ЕПФ није стриктно намијењен људима одређеног занимања, профила или онима са одређеним нивоом примања, већ свима који одговорно приступају својим личним финансијама и спремни су да улажу у своју достојанствену старост.

Појаснила је да корисници старији од 58 година, без обзира на број уплата, могу располагати средствима из фонда.

- У највећем броју случајева чланови ЕПФ-а се одлучују за почетак исплате паралелно са одласком у старосну пензију - рекла је Дробњакова.

Она је подсјетила да је Фонд почео примати уплате крајем 2017. године.

- Будући да смо већ достигли цифру од неколико хиљада мјесечних уплата за чланове, задовољни смо бројем чланова као и просјечном мјесечном уплатом по члану Фонда. Морамо имати у виду да је ово потпуно нови финансијски производ на тржишту РС и БиХ - истакла је Дробњакова и додала да у наредним годинама очекују и боље резултате јер ће процес приступања великих привредних система Европском добровољном пензијском фонду бити успјешно окончан, а биће настављена и побољшана сарадњу са свим социјалним партнерима.

Исплате до 2.000 КМ чланови Фонда повлаче углавном у комаду, а веће износе у неколико рата. 

Фонд су основали Пензијски резервни фонд РС (ПРЕФ), Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Скупна покојнинска дружба из Љубљане, а оснивање су тада подржале и институције Српске. Већина корисника Фонду је приступила преко послодаваца.

Пословање

Гордана Дробњак је казала да је Европски добровољни пензијски фонд у 2018. години пословао са приносом од 3,78 одсто.

- Након свих трошкова, принос у овој години износи око 5,15 одсто, чиме смо изузетно задовољни, будући да је остварен уз строго поштовање законских ограничења улагања и праћење конзервативне инвестиционе политике улагања ЕПФ-а - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана