Милош Грујић, директор Друштва за управљање Пензијским резервним фондом РС: Дивиденда донијела највише новца

Милијана Латиновић
Милош Грујић, директор Друштва за управљање Пензијским резервним фондом РС: Дивиденда донијела највише новца

Пензијски резервни фонд Републике Српске (ПРЕФ) остварио је у првом полугодишту ове године нето добит од 5,06 милиона КМ, што је скоро исти износ као у првих шест мјесеци лани, истакао је у интервјуу за "Глас Српске" директор Друштва за управљање ПРЕФ-ом Милош Грујић.

- Пословни приходи Фонда износе 6,08 милиона КМ, што је 6,65 одсто више него у истом периоду прошле године, а највећи дио прихода, 3,69 милиона, остварен је од дивиденде, што представља повећање од 11,75 одсто у односу на исти прошлогодишњи период. Приходи од камата су готово идентични и износе око 2,4 милиона марака - рекао је Грујић.

ГЛАС: Колико износи укупна имовина под управљањем ПРЕФ-а?

ГРУЈИЋ: Укупна имовина под управљањем је 232,62 милиона КМ, што представља повећање од 5,11 одсто у односу на исти период 2018. године.

ГЛАС: Какав резултат очекујете до краја године?

ГРУЈИЋ: Важно је имати у виду да ови показатељи на крају године неће бити дупло већи. На примјер, у првој половини године продали смо наш пакет у два акционарска друштва, "Промет" Прњавор и "Витаминка" Бањалука, док смо у јулу продали пакет у предузећима "Пут ГП" Источно Сарајево, "Зрак-оптоелектроника" Теслић и "Метално" Зворник. Резултат ће зависити од тога које акције и по којим цијенама продамо. Пракса је да на крају године у билансу успјеха ПРЕФ-а признамо као расход предузећа која су током године у процесу стечаја или ликвидације и која су имала неку вриједност у негативним ревалоризационим резервама.

ГЛАС: Акције којих предузећа углавном продајете?

ГРУЈИЋ: Инвестициона политика ПРЕФ-а је таква да смо продавали акције оних који не остварују профит и не исплаћују дивиденду, а тај новац смо углавном улагали у обвезнице, од којих остварујемо приходе од камата.

ГЛАС: Колико сте новца од дивиденде ове године исплатили оснивачу ПРЕФ-а Фонду за пензијско и инвалидско осигурање РС?

ГРУЈИЋ: Исплатили смо дивиденду Фонду ПИО од 5,08 милиона КМ. Овај износ смо уплатили у трезор РС и он ће послужити за подршку систему обавезног пензионог осигурања. Настојимо да повећамо износ дивиденди како бисмо створили још стабилнији и више профитабилан портфељ. За осам и по година пословања остварили смо профит у просјеку од седам милиона КМ годишње, а Фонду ПИО исплатили смо око 47 милиона КМ дивиденде.

ГЛАС: На реализацију којих циљева ћете се базирати у идућем периоду?

ГРУЈИЋ: Дугорочни циљ ПРЕФ-а је остварити структуру портфеља у којем ће доминантно учешће имати дужничке хартије од вриједности, инструменти тржишта новца и депозити код банака. Настојимо да улажемо у финансијске инструменте емитената са ниским ризиком који доносе принос.

Додатна пензија

ГЛАС: ПРЕФ је суоснивач Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом. Какво је пословање тог друштва?

ГРУЈИЋ: Из позиције члана Управног одбора Друштва могу рећи да он већ сада има неколико хиљада чланова. При крају су договори са још неколико синдиката и великих послодаваца. Наиме, од 1. јануара 2020. године ће сви радници чије се плате финансирају из буџета Републике имати могућност штедње за додатну пензију и то је искорак у смислу развоја и промовисања добровољног пензијског система. Тај пензијски план Владе не дира стечена права и не смањује плату запосленима у јавној управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана