Метар дрва и до 120 КМ

Јана Кезић
Метар дрва и до 120 КМ

БАЊАЛУКА - Ни високе температуре не сметају становницима Српске да набављају дрва за хладне дане, јер страхују да ће на јесен доћи до нових поскупљења енергената, а према ријечима продаваца, већ сада за метар дрва потребно је издвојити и до 120 марака.

Цијена огрева за предстојећу сезону креће се од 50 КМ за метар јошике, па до 120 за метар букве и храста.

Продавац дрва из Прњавора Перо Ђумић каже за “Глас Српске” да је потражња за дрвима већ сада велика.

- Метар дрва кошта 90 КМ, а ако ми возимо, онда наплаћујемо 100 КМ. За десет метара дрва ове године је потребно издвојити најмање 1.000 КМ - рекао је Ђумић, додавши да су најтраженији храст, јасен и нешто мање граб.

Трговац из Велике Буковице код Добоја Саша Бјелић каже да је метар јошике 50 КМ, док остале врсте иду и до 100 КМ по метру.

- Потражња за дрвима је толика да не можемо ни спремити довољне количине - казао је Бјелић.

Слична ситуација је и у Бијељини, гдје је за крупнија дрва потребно издвојити и до 120 КМ по метру.

- У ту цијену урачунат је и превоз, а за резање по метру је потребно издвојити још 10 КМ - рекао је један трговац из Бијељине који није желио да му објавимо име.

У Градишци кажу да је проблем наћи раднике, јер нема заинтересованих за рад у шуми.

- Дрва ове године иду и до 120 КМ по метру. Људи купују мање, враћају се па докупљују. Види се да влада криза, а најгоре је пензионерима, који не могу да набаве колико им треба - рекао је трговац из Градишке који је желио да остане анониман.

У Удружењу грађана “ТоПееР” из Добоја кажу да је набавка огрева била једна од тема на недавном састанку у њиховом удружењу.

- Ријетки купци имају могућност да купе потребне количине дрва, па набављају три пута мање - казали су у овом удружењу. Набавка је кренула почетком љета, како би до зиме купили колико им треба.

- Неповољно је то што такав начин куповине удара додатно на џеп потрошача, јер сваки наредни мјесец је све скупље. Плаше се да ће цијене још расти када се приближи зима - кажу из овог удружења. 

Додали су да има грађана који нису у стању да ни на овај начин купе огрев.

Пензионер Драго Стакић из Бањалуке казао је да му је сваке године све теже да набави довољну количину огрева.

- Прошла година је била исцрпљујућа и лоша за пензионере, нарочито за оне са најнижим пензијама. Дрва су нам неопходна, али не знам како ћу обезбиједити за основне потребе и за огрев, а зима је дуга - рекао је овај пензионер.

Мостар

Продавац огрева Дарко Копривица из Мостара каже да цијене метра дрва иду од 120 до 140 КМ.

- Све зависи од врсте и тога да ли су исцијепана. Људи узимају колико им је минимално потребно за зиму, свако гледа да што јефтиније прође - рекао је Копривица. Додао је да људи обично купују пет или десет метара дрва, а најчешћи избор им је храст, црни граб и буква.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана