Меморандуми о сарадњи развојних агенција Србије,Српске и Бугарске

Танјуг
Foto: Танјуг

ЗЛАТИБОР - На Међународном форуму о сарадњи на Златибору, Развојна агенција Србије, Развојна агенција Републике Српске и Агенција за мала и средња предузећа Републике Бугарске потписале су меморандум у сарадњи у подршци преузетништва у овим државама.

Директор РАС Радош Газдић навео је да је трговинска размена Србије и Бугарске на нивоу размене са Републиком Српском и да износи око две милијарде евра промета годишње. "Меморандум агенција Србије и Бугарске је само оквир за даљу сарадњу у подршци малим И средњим предузећима",истакао је Газдић.

Директор Агенције СМЕ Бугарске Бојко Таков нагласио је да је меморандум само мали корак на правом путу. "Имамо потенцијала у својим земљама и удружени можемо пуно постићи на развоју малих и средњих предузећа",рекао је Таков. Међународни форум о привредној сарадњи организује се под покровитељством Европске мреже предузетништва и само у току прошле године ,по речима директора Развојне агенције Републике Српске Маринка Ђукића, подржано је више од 200 предузећа у Републици Српској механизмима мреже.

"Српске компаније су до сада финансирале преко милијарду евра у Републику Српску .Телеком Србије платио је 642 милиона Телекому Републике Српске и преко 27 милиона је Хемофарм уложио у Републику Српску, као и многе друге компаније. Са Србијом имамо најзначајнију трговинску размену И зато нам је изузетно значајна сарадња са Развојном агенцијом Србије",нагласио је Ђукић.

Државни секретар у министарству привреде Милан Љушић ,који је говорио на свечаном отварању Међународног форума о привредној сарадњи,навео је да Влада Србије континуирано у последњих 10 година ради подршци предузетништва и да је за започињање бизниса и повећање броја запослених у овом сектору уложено 12 милијарди динара.

"Ове године настављамо са субвенционисањем овог сектора са 2,7 милијарди динара бесповратних средстава што је резултирало инвестицијама око 11 милијарди динара", рекао је Љушић.

Он је навео и да Министарство привреде тренутно ради на Стратегији за развој малих и средњих предузећа којом ће се по први пут обрадити и дигитализација и зелена агенда. Навео је да српска привреда бележи добре резултате због великих улагања владе, како би се ублажиле последице пандемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана