Маринко Умичевић о проблемима у обућарству: Европа нас држи на инфузији

Маријана Миљић Бјеловук
Маринко Умичевић о проблемима у обућарству: Европа нас држи на инфузији

БАЊАЛУКА - Обућарска предузећа у Српској су у великим проблемима због сукоба у Украјини и хитно им је потребна помоћ надлежних институција, прије свега Владе РС, а сламку спаса привредници виде у подстицајима за извознике које су раније добијали.

Технички директор Фабрике обуће “Бема” Маринко Умичевић рекао је да су подстицаји за извоз укинути, прије свега, због инсистирања Европе.

- Они не дозвољавају да ми економски ојачамо. Држе нас на инфузији и ми радимо за њих. “Бема” дневно прави 10.000 ципела, дакле за 22 радна дана то је 220.000 пари. Те ципеле извозимо у Њемачку и Италију, а онда се оне  враћају у БиХ. На домаћем тржишту је 99 одсто обуће из увоза. То је апсурд. Дакле ако би ојачали ми бисмо ципеле продавали у БиХ, а они то не дају - појаснио је Умичевић. 

Нагласио је да је стратешко питање домаћа производња, због чега су обућарима потребне олакшице у виду повољнијих кредита уз грејс период.

- На западу обућари имају двије године грејс периода по питању враћања кредита, а код нас нема. Ако не продају једне зиме, имају другу. Ја ако узмем кредит од милион марака и не реализујем продају, банка узме фабрику - рекао је Умичевић.

“Бема” је прошлу годину завршила са зарадом од 18 милиона марака.   

- То је скоро 12 одсто буџета града Бањалука. Имамо 1.200 радника. Ово је индустрија која допуњава кућни буџет. Међутим, ми смо постали хранитељи породице, а то не можемо бити - нагласио је Умичевић и додао да им је дневно од 100 до 120 радника на боловању.

Нагласио је да су лани уложили и 1,5 милиона евра у набавку машине и опрему, те да је и старт ове године обећавао и да су очекивали да просјечне плате буду веће од 900 марака.

- Све планове пореметио је сукоб у Украјини па је дошло до раста цијене струје, горива, хране али и отежаног снабдијевања репроматеријалом. Дошли смо у ситуацију преживљавања и стагнације. Нама су трошкови за превоз радника скочили за 25 одсто. “Бема” издваја мјесечно сада за превоз 125.000 марака, то је годишње око 1,5 милиона КМ. То су велике паре. Храна је поскупјела за 30 одсто, а треба дневно нахранити око 1.100 људи - навео је Умичевић. Нагласио је да увођење олакшица по питању доприноса у Српској прије пар година погодовало обућарским предузећима и да су захваљујући тој мјери опстали.

- Та одлука се стално надограђивала али то се све потрошило са овом инфлацијом. Да се не би вратили назад ми морамо видјети са Владом шта и како даље урадити и које кораке предузети - казао је Умичевић.

Нагласио је да се у више наврата показало да од БиХ немају никакву корист, те да се само уздају у Владу Српске и премијера Радована Вишковића.

-  Дошли смо до једне границе гдје се више не може. Цијело тржиште репроматеријала и трговине се пореметило због ситуације у Украјини. Један контејнер репроматеријала из Индонезије и Пакистана је био 2.000 евра, а сада је 12.000 евра. Ми то не можемо да пратимо. У кризи се људи прво одричу куповине ципела и гардеробе. Могу се носити и старе ципеле, али без хране се не може -  казао је Умичевић.

Плата

Маринко Умичевић рекао да је изненађен одлуком Владе Српске о повећању најниже плате на 650 марака.

- Мој став је да се ми морамо борити за највећу плату. Најнижу плату код нас прима око четири одсто радника јер су на боловању. Ко у Бањалуци може преживјети са 650 марака и ко ће за то радити - рекао је Умичевић и додао да је у “Беми” просјечна нето плата 850 марака, те да радници имају и превоз и топли оброк. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана