“Марина” из Тешња освојила Менхетн

 Анита Јанковић Речевић
“Марина” из Тешња освојила Менхетн

БАЊАЛУКА - Када је фокус на квалитету а не квантитету тржиште то веома брзо препозна а доказ је дизајнерска столица “Марина” за којом се, иако настала у погону мале фабрике у Тешњу, јагме престижни ресторани и хотели с Мишелиновим звјездицам на Менхетну.

Ова трпезаријска столица, која је на недавно одржаном сајму намјештаја у Београду освојила награду “Златни кључ”, што је и највеће признање сајма, само је дио асортимана дизајнерских производа иза којих стоји компанија “Моку намјештај” са сједиштем у Добоју и САД. Иако основана прије свега четири године, ова фирма која окупља млади тим стручњака, првенствено из наше земље, остварује завидне резултате и пркоси предрасудама да БиХ може извозити само сировину и радну снагу.

- Освојена награда у Београду нам је подстрек да наставимо путем којим смо кренули. Бавимо се производњом и продајом дизајнерског намјештаја чији процес је заснован на основној машинској обради, којем посебну чар даје ручно рађена завршна обрада. У нашој партнерској фирми “Интерпроцес” у Тешњу само за ту завршну обраду задужено је 25 жена и намјерно смо бирали жене јер њихове руке стварају најбоље креације - каже један од власника компаније Горан Удовичић.

Жена, прича Удовичић за “Глас”, стоји и иза дизајна столице “Марина”, као и иза бројних других комада намјештаја с потписом бренда “Моку”.

- Наш намјештај настаје као микс скандинавског стила и јапанске филозофије живљења. Замисао је да када купци унесу намјештај у свој простор, амбијент потпуно промијени креацију, да се осјети та спорост и мирноћа, свима нама пријеко потребна у овом убрзаном темпу живота - наводи Удовичић и додаје да поред трпезаријске столице производе и сто, кревете, ТВ комоде, који осим у Тешњу настају и у погонима столарије “Вујичић” у Приједору, гдје дједа, син и унук у сваки комад поред знања и искуства дугог осам деценија урезбаре и прегршт љубави.

Управо због таквог начина производње намјештај достиже и високе цијене.

- Столица “Марина”, која се прави од ораха или храста са сједалним дијелом од коже, у САД се продаје по цијени од 1.200 евра, на нашем тржишту, односно у салону “Комо” у Бањалуци гдје су купцима доступни наши производи кошта 1.000 КМ. Један од наших најскупљих комада, ТВ комода “Линеа” кошта од 3.000 до 4.000 долара у САД, а код нас око 3.500 КМ и домаћим купцима смо продали завидан број комада иако смо на тржишту БиХ свега пет мјесеци - похвалио се Удовичић и додао да би ускоро требало да буду доступни и купцима у Србији.

Он наводи да у САД намјештај продају путем веб шопа, а имају и мали салон на острву Мартас Винјард у држави Масачусетс, одакле је кренула цијела прича и гдје је компанија основана.

- Слободан Тодоровић је идејни творац, живи у САД, а иначе је из Добоја. Повезали смо се, окупили сјајан тим младих људи и покренули комплетну производњу у БиХ.

Упошљавамо око 100 људи у погонима и десетак у менаџменту. Мјесечно за америчко тржиште шаљемо до два контејнера робе, а потражња је толика да бисмо могли четири пута више продати него што произведемо - казује Удовичић.

Додаје да њихов намјештај највише купују купци из Калифорније.

- Наши комади се налазе и у престижним ресторанима и хотелима у Њујорку, а посебно смо поносни што смо баштански асортиман продавали луксузно опремљеним хотелима на Хавајима - казао је Удовичић.

Планови

Горан Удовичић каже да у скоријој будућности планирају запослити још дизајнера и ширити се на друга свјетска тржишта.

- Један од већих планова јесте да ћемо с једном америчком фирмом покушати повезати све произвођаче намјештаја с нашег локалног тржишта, па чак и Балкана, како бисмо им омогућили платформу за продају унутар САД, јер тамо имамо добре контакте, логистику и своје складиште. Тиме би многи мали произвођачи с ових простора добили шансу да продају своје производе преко океана - рекао је Удовичић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана