Мање посла у обућарском сектору: Жене се због кризе одричу штикли

Јана Кезић
Мање посла у обућарском сектору: Жене се због кризе одричу штикли

БАЊАЛУКА - У фабрикама обуће у Српској, које махом ципеле производе за страно тржиште, кажу да криза у Европи узима данак, због чега су складишта пуна робе па инострани партнери отказују раније склопљене уговоре.

Саговорници “Гласа Српске” кажу да ситуација у овој грани индустрије ни изблиза није сјајна као раније, јер је криза натјерала жене да се одричу штикли. То потврђује и власник и директор у Фабрици обуће “Санино” из Дервенте Радован Пазуревић.

- Дошло је до пада куповне моћи и не памтимо слабије интересовање за модну обућу. Људи када бирају шта ће купити, да ли ципеле или храну за свакодневно преживљавање, свакако је јасно шта ће изабрати - рекао је Пазуревић за “Глас” и додао да фирма годишње изради 1,7 милиона пари обуће и све извезе.

Објаснио је да је тренд преласка фирми из Европе поново у Азију заживио, због чега и домаће фирме долазе у фазу престројавања.

- Ситуација је заиста тешка и бојим се да нећемо лако изаћи из овога. Партнери са којима радимо кажу да су им складишта пуна робе и да је куповна моћ у земљама ЕУ нижа него ранијих година па велики број партнера отказује раније склопљене уговоре са фирмама - рекао је Пазуревић.

Са набавком репроматеријала, како каже, немају проблема, али су цијене свега отишле у небо.

Идентична ситуација је и у которварошкој Фабрици обуће “Дермал”, чији власник и директор Раденко Бубић за “Глас Српске” каже да је интересовање за модну обућу мање него лани.

- Женску модну обућу радимо за два велика њемачка бренда и за 20 одсто мање је продато него претходне године, али је зато потражња војне и полицијске обуће у порасту, вјероватно због кризе у свијету - рекао је Бубић и додао да 70 одсто њихове производње чини војна и намјенска обућа, а 30 одсто модна.

Испричао је да је у појединим фирмама у обућарском сектору које послују са Италијом преполовљен посао, а велики број њих нема никаквог посла.

- Продаја је пала вјероватно због тога што је све поскупјело и људи штеде на свему - рекао је Бубић.

Економиста Александар Љубоја за “Глас” каже да се слична ситуација још почетком године десила у разним другим индустријама, попут дрвне и металне.

- Средином године је дошло и до смањења потражње за робом широке потрошње и трајним потрошним средствима, као што су обућа, одјећа и бијела техника, јер је кроз високу инфлацију и раст цијена дошло до смањења куповне моћи становништва на Западу, а зараде нису расле у складу са тим - рекао је Љубоја.

Због тога је, како каже, присутан ефекат смањења потрошње, а привреда у Европи улази у дуготрајнију рецесију, што није добро.

- Осим тога присутан је и ефекат страха гдје се пролонгира потрошња појединих добара, да би био сачуван новац за неке друге ствари, а ако додамо да је испред нас зима и да постоји велики страх од цијена енергената, сасвим је логично да се смањује потрошња, не само код нас него у читавом свијету - казао је Љубоја.

Извоз

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ током осам мјесецу ове године извезена је обућа и слични производи у вриједности већој од 570,7 милиона марака.

Највише је пласирано у Италију и то у вриједности већој од 175 милиона марака. Осим тога обућа се извозила још и на тржиште Њемачке, Аустрије, Хрватске, Мађарске, Словеније, Француске, Холандије и других земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана