Мањак сировине омео дрвопрерађиваче

Милијана Латиновић
Мањак сировине омео дрвопрерађиваче

БАЊАЛУКА - Лоши временски услови на почетку прошле године нису ишли наруку дрвопрерађивачима у Српској и ФБиХ па је лани укупно на инострано тржиште пласирано дрво, папир и намјештај у вриједности 2,057 милијарди марака, што је за скоро 200 милиона КМ мање него годину раније.

Према анализама Спољнотрговинске коморе БиХ, вриједност увезеног дрвета, папира и намјештаја у прошлој години износила је 1,069 милијарди КМ, што је за око 46 милиона марака више у односу на 2018. годину.
Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић каже за “Глас Српске” да је упркос овом подбачају у прошлој години, производња намјештаја најбржа растућа грана индустрије.
- Раст производње и извоза у дрвопрерађивачкој индустрији годинама се кретао око десет одсто, али је лани забиљежен нешто слабији резултат. Међутим, значајно је то што се смањује пласман примарних производа, обловине и грађе, а добар резултат се постиже у извозу намјештаја, што је добрим дијелом резултат учешћа наших произвођача на међународним сајмовима - рекао је Васић.

Нагласио је да је намјештај из БиХ уз вино једини производ који се пласира на пет континената.

- Производња намјештаја је упркос малим потешкоћама у прошлој години, највећа развојна шанса БиХ посебно због богате сировинске базе коју имамо, те искуства и традиције у обради дрвета. Намјештај из БиХ је по квалитету у самом врху у свијету - рекао је Васић, нагласивши да знатно боље резултате очекује у овој години.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник каже за “Глас Српске” је након десетогодишњег узлета индустрије намјештаја у прошлој години остварен нешто скромнији резултат.

- Подбачај у производњи намјештаја није много отањио извоз, али је смањење евидентно у односу на 2018. годину. На све то утицао је смањен обим производње код највећих произвођача намјештаја у Српској, а због лоших временских услова није било ни довољно сировине. Вриједност извезеног намјештаја у прошлој години била је 222,3 милиона марака, док је годину раније извезен намјештај вриједан 238 милиона марака - рекао је Шиник и нагласио да је Европска унија најзначајнији спољнотрговински партнер Српске. Шиник каже да у пласману намјештаја из Српске предњачи намјештај од пуног дрвета. 

 

Вирус корона 

Лазо Шиник каже да ће произвођачи из Српске који су до сада у Кину пласирали полупроизводе као што су резана грађа и елементи од дрвета сигурно осјетити негативне посљедице вируса корона.

- Вјероватно ће доћи у ситуацију да морају тражити друга тржишта за пласман тих производа - рекао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана