Максимовић: „Balkan Solar Summit” важна прилика за компаније и инвеститоре

ГС
Синиша Максимовић
Foto: А. Арсеновић | Синиша Максимовић

Инвестирање у соларне електране је исплативо и број реализованих инвестиција је у сталној експанзији и код нас, али и регионално, каже Синиша Максимовић, директор компаније ETMAX.

Он истиче да подручје Балкана представља све значајнијег актера у производњи енергије из обновљивих извора.

ETMAX  је генерални спонзор „Balkan Solar Summita”, који ће се одржати 9. и 10. фебруара у Банском двору у Бањалуци, која ће та два дана бити центар соларне индустрије.

? Који су бенефити за привреду и компаније уколико пређу на обновљиве изворе енергије, као што је соларна енергија?

МАКСИМОВИЋ: Важност обновљивих извора енергије у енергетском миксу је неупитна и сваким даном све више добија на значају. Оно што је карактеристика коришћења соларне енергије и градње фотонапонских система различите намјене је у релативној бржој и једноставнијој изради техничке документације, као и у извођењу самих електрана, у односу на друге типове електрана. Наша подручја су адекватна у смислу природних предиспозиција за коришћење соларне енергије за производњу електричне енергије и експанзија инвестиција које видимо данас је свакако очекивана. Ипак, када се дугорочно посматра, ми смо сада у почетним фазама развоја сектора кориштења ОИЕ, односно коришћења соларне енергије. Бенефити за привреду од изградње фотонапонских система, зависно од намјене су бројни: од остваривања уштеда, повећања прихода, диверзификације пословних дјелатности, до бенефита у одрживим праксама. Изградња фотонапонских електрана се сматра значајним развојним искораком за компаније и доприноси поред директних и индиректних финансијских ефеката и препознатљивости друштвено одговорног дјеловања.

?Да ли је инвестирање у соларне електране исплативо, те које бисте савјете дали будућим инвеститорима?

МАКСИМОВИЋ: Да, инвестирање у соларне електране јесте исплативо и број реализованих инвестиција је у експанзији и код нас, али и регионално. Пратећи медије и сами можете видјети колико је нових пројеката најављено или реализовано на регионалном нивоу, што говори да шире подручје Балкана представља све значајнијег актера у производњи енергије из обновљивих извора. Посматрајући садашњи тренутак и осцилације цијена електричне енергије на ширем нивоу, поврат инвестиција је бржи и оправданост инвестирања у соларне електране је све видљивија. Као препоруку компанијама, можемо нагласити да је важно да будући инвеститори у припремној фази, када донесу одлуку да инвестирају, одаберу поуздане пројектанте и извођаче, који могу да осигурају квалитено пројектовање и изградњу. Посебна пажња треба да се обрати на квалитет опреме која се инсталира, јер се пажња треба посветити квалитету  свих компоненти електрана. Ми у ETMAX - у смо развили дио компоненти за електране у властитој производњи, а комплетна опрема коју инсталирамо је врхунског квалитета и са максималним гарантним роковима за овај тип објеката. ETMAX је иначе једна од ријетких компанија на нашем тржишту са успостављеном комплетном услугом инвеститорима, од пројектовања, изградње и инсталације опреме, као и услуга надзора рада и одржавања.

? Шта учесници могу чути у оквиру вашег панела на „Balkan Solar Summitu”?

МАКСИМОВИЋ: ETMAX д.о.о се на „Balkan Solar Summitu” представља првог дана, тачније 9. фебруара, у оквиру панела под називом „Пројектовање и извођење соларних електрана”. Током панела ћемо указати на важне елементе у пројектној и фази извођења соларних електрана, одржавању, важности инсталирања квалитетне опреме, ради осигурања максималних резултата у производњи електричне енергије. Панелисти ће са различитих аспеката указати на најважније елементе процеса, од пројекта, до соларне електране у функцији, јер желимо да кроз панел укажемо на све битне елементе. Да бисмо пренијели што више важних информација присутнима, на панелу на којем учествујемо ће поред представника ETMAX -а, учествовати као панелисти и представници институција у сектору, који ће указати на законске регулативе и битна питања у том дијелу процеса. Такође, на панелу ће бити представници компанија наших партнера, који ће указати на технолошке аспекте опреме за соларне електране, нове трендове и иновативна рјешења и колико је квалитет опреме неопходан предуслов за дугорочно функционисање соларних електрана.  Када говоримо о важности повезивања у сектору соларне индустрије, изузетно је важно да компаније из сектора имају прилику да на дешавањима формата какав је „Balkan Solar Summit” представе свој рад, референце, да размјенимо идеје и контакте. Ми као генерални спонзор summita, а иначе кроз наш свакодневни рад и дјеловање, важна  настојимо да пренесемо што више информација будућим инвеститорима и  да им укажемо на инвестиционе и развојне могућности у сектору ОИЕ код нас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана