“Маглић” ће од мјештана откупљивати шумске плодове

Милијана Латиновић
“Маглић” ће од мјештана откупљивати шумске плодове

ФОЧА - Погон за прераду гљива, шумских плодова и производњу етеричних уља у који је Шумско газдинство “Маглић” из Фоче уложило око милион марака, данас ће бити отворен са циљем помоћи мјештанима овога краја који сакупљају благо природе, а све што прераде пласираће на домаће и инострано тржиште.

Испричао је то за “Глас Српске” директор ШГ “Маглић” Споменко Стојановић, нагласивши да отварањем погона газдинство нема намјеру да остварује екстрапрофит, већ искључиво да помогне мјештанима.

- Наше предузеће не зависи од тога. Поента отварања погона јесте да помогнемо народу који из љуте невоље сабира и сакупља шумске плодове. То су углавном мјештани који су остали без посла у неким пропалим фабрикама, по цијеле дане сакупљају шумске плодове, а онда их неки накупци уцјењују и откупљују то све по багателној цијени - испричао је Стојановић.

Истакао је да их је све то подстакло да изграде погон и да по правој цијени откупљују све оно што се сакупи на подручју којим газдује ШГ “Маглић”. 

- План је да откупимо све што наши суграђани сакупе, поштено им платимо, а потом то прерадимо, спакујемо и пласирамо на тржишта. Прерађиваћемо гљиве и шумске плодове, а имамо и дестилатор етеричних уља од љековитог биља - појаснио је Стојановић.

Нагласио је да је газдинство самостално финансирало овај пројекат, без кредитног задуживања. Стојановић је казао да ће све што прераде продати на домаћем и иностраном тржишту и додао да је за те производе веома лако наћи купце.

Казао је ће у погону радити запосленици ШГ “Маглић”, а уколико буде неопходно када погон почне с радом, расписаће систематизацију да обезбиједе неопходан кадар.

Газдинство запошљава 220 радника, а као и до сада, истиче Стојановић и ова година била је добра у пословном смислу.

- Ако се ради и газдује на прави начин онда је свака година добра. Срамота је у шумарству бити у губитку - нагласио је Стојановић и додао да ће и до краја ове године ако не 100 одсто, онда у проценту већем од 95 одсто испунити план производње.

Ово газдинство једно је од ријетких у Српској које је имало позитиван финансијски резултат и у јеку пандемије вируса корона.

Малине

Споменко Стојановић је рекао да су осим машина за прераду обезбиједили и хладњачу.

- На тај начин омогућићемо домаћим малинарима да након бербе код нас депонују малину и чекају повољну тржишну цијену, да не траже хладњаче у ФБиХ, гдје то далеко скупље плаћају - испричао је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана