Локдаун крати листу наруџби

Јелена Станић
Локдаун крати листу наруџби

БАЊАЛУКА - У Српској је за десет мјесеци ове године забиљежено повећање извоза за 28,9 одсто те увоза за 22,8 одсто у односу на исти период лани, а привредници истичу да би “закључавање” због пандемије у европским земљама које су једни од најзначајнијих спољнотрговинских партнера Републике Српске могло утицати на смањење потражње, али само у појединим гранама индустрије.

Према подацима Републичког завода за статистику, Српска је у спољнотрговинском пословању са иностранством за десет мјесеци ове године остварила укупан обим размјене од 8,09 милијарди КМ. Вршилац дужности директора Завода за статистику Дарко Милуновић је рекао да је у том периоду остварен мањи извоз у износу од 3,577 милијарди КМ од увоза од 4,5 милијарди КМ, али се та разлика из године у годину смањује.

- То показује и покривеност увоза извозом и то се уназад неколико мјесеци креће приближно 80 одсто, а повољан је податак то што извоз има тенденцију раста и расте по бржој стопи од увоза - додао је Милуновић.

Српска је за десет мјесеци ове године највише извозила у Србију 14,6 одсто од укупне вриједности извоза, те у Хрватску, док се највише увози из Србије приближно 19 одсто, те из Италије.

- Интересантно је да више од 100 одсто покривеност увоза извозом имамо са Хрватском, Словенијом, Аустријом односно у те државе више извозимо него што из њих увозимо - навео је Милуновић.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић изјавио је за “Глас Српске” да нису све привредне области исто погођене пандемијом чега сматра да ће затварања утицати само на поједине гране индустрије у тим земљама, а тиме и у Српској.

- Ауто-индустрија је у великој кризи због чега су наруџбе смањене од 30 до 40 одсто. Са друге стране, имамо повећања у производњи намјештаја и обућарској индустрији - рекао је Ћорић који сматра да привредни токови морају ићи напријед те да очекује да ће се позитивни тренд наставити, без обзира на то што су мјере које се тичу заштите здравља становништва појачане у многим европским земљама.

Иако је у Српској производња у обућарској индустрији повећана, нови локдаун у Европи задаће овој грани тежак ударац. То сматра технички директор Фабрике обуће “Бема” Маринко Умичевић, који је рекао за “Глас Српске” да вјерује да ће Њемачка и друге земље пратити Аустрију у затварањима што за ово ову грану индустрије представља велику опасност.

- Извјесно је смањење поруџбина. Што је јануар за куповину код нас то је за њих децембар, а Аустрија је затворила продавнице до 15. децембра - казао је Умичевић додавши да се ипак нада ће нова затварања бити кратког даха и да ће привреда побиједити нови проблем, јер како је казао, обућари и текстилци су навикли да живе са мало.

Да ће локдаун у Аустрији, али и другим земљама које су битни привредни партнери Српске довести до смањења обима домаће производње сматра и економиста Александар Љубоја, али се нада да ће то кратко трајати.

- Надамо се да је ријеч о краткотрајним локдаунима и да ће пандемија јењавати. Морамо се што прије вратити на параметре који су били прије короне - казао је Љубоја. Ипак, додао је он, нагли развој потражње и потрошње не можемо очекивати до краја сљедеће године.

- Ова ситуација ремети линије снабдијевања и утиче на повећање инфлације. То ће морати да се изједначи како би се повећала производња и како би се тржиште и потрошња стабилизовали - истакао је Љубоја.

Домаћи производи

Александар Љубоја је истакао да је повећање извоза показатељ повећања привредне активности.

- То је позитиван тренд, али недовољан, јер смо и прије пандемије имали скромне резултате. Добро је то што смо се окренули домаћим производима, што добро утиче на домаће произвођаче - казао је Љубоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана