Љевнаић: Капитални пројекти од великог значаја за Пале и Јахорину

Срна
Foto: Срна

ПАЛЕ- Директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић истакао је да му је циљ да туристе што више приближи Палама, а Пале Јахорини чиме би комплетно подручје имало користи и сви би били на добитку.

Говорећи о иницијативи да се реновирају и адаптирају девастирани туристички објекти на Палама, хотели "Турист", "Панорама" и "Коран", те Студентски дом на Каловитим брдима, који су били омиљено мјесто окупљања великог броја људи, Љевнаић је у интервјуу Срни навео да они сада представљају само остатке из периода бивше Југославије, те да би се њиховим стављањем у функцију значајно допринијело туристичкој понуди ове локалне заједнице и цијеле Сарајевско-романијске регије.

Љеванић је рекао да је покренута иницијативу за преношење власништва над ова четири девастирана објекта са Владе Републике Српске и општине Пале на Олимпијски центар "Јахорина" и да би након тога одмах почели са планирањем и пројектовањем.

"Њиховим реновирањем и адаптацијом, Пале би постале мјесто са више смјештајних капацитета и туриста, чак до 15.000. Изградња сваког објекта је ново радно мјесто, нова инвестиција за Пале, а приближавање туриста Палама, приближавање Пала Јахорини је у принципу одлука којом сви добијају", истакао је Љевнаић.

Сваки реновирани украс био би дио Пала

Он је констатовао да није мали посао уложити средства и ићи у реновирање ових објеката, али сваки од њих би сутра био украс Пала.

Наводећи да је први корак пренос имовине, Љевнаић је додао да је сваки од ових објеката прича за себе и сваки треба да има своју циљну групу.

"Није скијање само за богате, како се прича. Са позиције директора 'Олимпијског центра' желим скијање да приближим свима. Не смијемо градити хотеле само са четири и пет звјездица, треба имати и домове за смјештај туриста и скијаша, који ће бити уредни и чисти", појаснио је он, додавши да не треба тежити само луксузу, већ треба бити друштвено одговоран, сваки хотел прилагодити циљаној групи и омогућити људима зимовање.

На идеју о адаптацији ових објеката, каже Љевнаић, дошли су због велике потражње за смјештајним капацитетима на Јахорини, Палама и цијелом Источном Сарајеву.

"Управо смо због тога дошли на идеју да реновирамо и адаптирамо објекте и подигнемо им вриједност, те изградимо гондолу од Пала до Јахорине, уз подршку Владе Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. Много је аргумената због којих ову иницијативу треба подржати", нагласио је Љевнаић, истичући да треба на Палама градити и инвестрати, а у будућности размислити и зауставити градњу на Јахорини.

Он је нагласио да је искористио посјету својих пријатеља Срђана и Ђорђа Ђоковића Јахорини и замолио их да заједно граде велики тениски камп и терене на Палама.

"Пале имају идеалне услове за то, од надморске висине до близине Јахорине, Сарјева, аеродрома... Некадашњи хотел 'Коран' је један од тих објеката који већ има терене, само их треба реновирати, базен, простор... тако да би на тој локацији направили свјетско чудо и свјетску туристичку дестинацију и кампове", истакао је Љевнаић.

Поред четири туристичка објекта на подручју општине Пале, директор Олимпијског центра "Јахорина" рекао је да су заинтересовани и за објекат некадашњег хотела "Стамбулчић", гдје би направили мини скијалиште.

"Свака ова инвестиција је добра и ствара једну потпуну вриједност, даје замајац привреди, запошљава нове људе, само треба радити. Ми са нашом визијом и инвестицијама сигурно идемо у правцу да ће на овом подручју сви бити запослени", нагласио је Љевнаић.

Љевнаић је истакао да би менаџмент Олимпијског центра "Јахорина" ускоро требао да преузме управљање Андрићградом у Вишеграду, те да, уз подршку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, имају јасан и спреман план.

"Искористићемо Андрићград за увезивање Јахорине и Златибора и тај пројекат смо назвали 'чаробни прстен'. Он обухвата изградњу нове марине на Дрини, хотела са пет звјездица, великог аква-парка, спа центра, куповину луксузног брода за вожњом Дрином, те отварање средње и више угоститељске школе", нагласио је Љевнаић.

Према његовим ријечима, покренуће и реализацију пројекта гондола од Перућца до Митровца на Тари чиме би Дрина први пут била везивно ткиво Србије и Републике Српске и максимално искориштена за заједничку сарадњу.

Он је констатовао да су то све значајни капитални пројекти.

"Све дјелује једноставно, али Олимпијски центар сваки детаљ који ради ради да буде најбољи. Не радимо најбоље да се мјеримо са регионом, него радимо најбоље у датом моменту", истакао је Љевнаић, додавши да су за успјех у раду Олимпијског центра "Јахорина" заслужни сви запослени, те да је то систем који одлично функционише, уз немјерљиву подршку српског члана Предсједништва Милорада Додика, Владе Републике Српске и Надзорног одбора на челу са Недељком Елеком

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана